Det är på dagen tio år sedan en av svensk hockeys mest omtyckta spelare gick bort. Idag minns VMishockey Stefan Liv. 

September är på många sätt en mörk månad. Den elfte september 2001 inträffade terrorattacken i New York där mer än två tusen omkom och nästan på dagen tio år senare nådde vi av nyheten att ett plan störtat i Ryssland. Ombord på planet fanns KHL-laget Lokomotiv Yaroslavl, 37 personer omkom och en av dessa var den svenska målvakten Stefan Liv.

Vi rullar tillbaka bandet till säsongen 1999/00. HV71 gick in i Elitseriens grundserie med flera lovande målvakter där Stefan Liv var en av dem, den unge keepern fick göra sina första tävlingsmatcher i A-laget (totalt femton stycken) och det blev även en kort och lyckad sejour i Hockeyallsvenskan med Tranås. Början på en enastående karriär hade startat.

Redan den efterföljande säsongen blev Liv förstavalet mellan stolparna i Jönköpingslaget och samma vinter fick han även debutera i Tre Kronor. Våren 2002 blev det VM-debut och samma säsong blev han utsedd till Elitseriens bästa målvakt. Ett år senare hade han stor del i att HV71 lyckades vinna sitt första SM-guld sedan mitten av 90-talet och nu rankades Liv som en av landets främsta målvakter. 2006 var den pratglada målvakten en av få inhemska spelare som tog plats i Tre Kronors OS-trupp och han lämnade spelen med en guldmedalj runt halsen. Samma säsong fullbordades sedan med att det även blev ett VM-guld.

Efter succén i OS fick Stefan chansen att åka över till USA för att försöka slå sig in i Detroit Red Wings, NHL-laget som draftade honom i fjärderundan sommaren 2000. Det blev aldrig några matcher i världens bästa liga utan säsongen 06/07 spenderades mestadels i farmarligan och efter ett år i Nordamerika återvände Liv hem till Jönköping och HV71. Bättre än någonsin.

Under de tre kommande säsongerna hjälte målvakten HV71 till ytterligare två SM-guld, 2008 blev han utsedd till landets bästa spelare och två år senare fick han återigen följa med till OS – den här gången i den klassiska hockeystaden Vancouver.

Efter alla säsonger och framgångar i Elitserien kände sig Stefan Liv redo för nya utmaningar. Den ryska proffsligan KHL väckte ett intresse och valet föll tillslut till Sibir Novosibirsk där han blev lagkamrat med bland annat den tidigare NHL-spelaren Ville Nieminen. Debuten i KHL blev lyckad och svensken rankades som en av ligans bästa målvakter. Allt fler klubbar ville ha Liv i sin trupp och i maj 2011 skrev han på ett tvåårskontrakt med Lokomotiv Yaroslavl. Ett kontrakt som aldrig kunde fullbordas.

TRE RÖSTER OM STEFAN LIV (till Expressen)

“Stefan var en fantastisk fin och ödmjuk människa. Han var alltid bäst när det gällde vilket han visade under de tre gulden vi vann tillsammans. Jag träffade honom bara dagar innan olyckan skedde. Det var ett fint möte som jag aldrig kommer glömma.” /Martin Thörnberg, lagkamrat i HV71

“Jag minns någon match vi förlorade i Karlstad, och vi gjorde ingen bra match. Stefan var jäkla besviken för att han inte fick fram det han ville. Han var väldigt missnöjd och gick in i sin bubbla. Matchen efteråt höll han nollan. Han kunde bli skogstokig på folk och jaga dem under träning när de inte gjorde sitt jobb.” /Per Mårts, tränare i HV71 och Tre Kronor

“Han vågade ta för sig på ett bra sätt, det handlade inte om att han skulle stjäla showen, utan han visade sin personlighet i alla lägen. Stefan var en glädjespridare med ett ständigt leende på läpparna.” /Nicklas Lidström, lagkamrat i Tre Kronor

Hur minns du Stefan Liv? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.