I eftermiddag fortsätter Damkronornas VM-äventyr. 

Efter två inledande matcher där det blivit relativt säkra segrar (3-1,8-1) är det idag dags för Damkronorna att spela sin gruppspelsmatch. Den här gången står Japan för motståndet och det är ett lag man mött en hel del tidigare, bland annat i VM förra året då det blev svensk seger efter att Josefin Bouveng gjort matchens enda mål. Just Bouveng är en av de svenska spelarna som övertygat under inledningen av turneringen och inför dagens match är forwarden en av fyra spelare som gjort två mål vardera.

Damkronornas interna poängliga

 1. Hilda Svensson – 4 poäng, 2+2
 2. Lina Ljungblom – 3 poäng, 2+1
  Sofie Lundin – 3 poäng, 1+2
  Paula Bergström – 3 poäng, 0+3
 3. Josefin Bouveng – 2 poäng, 2+0
  Felizia Wikner Zienkiewicz – 2 poäng, 2+0
  Sara Hjalmarsson – 2 poäng, 1+1
  Maja Nylén Persson – 2 poäng, 0+2

Med en lyckad inledning på gruppspelet har förväntningarna på det svenska laget höjts ytterligare och inför dagens match mot Japan pratas det en del om att Damkronorna kan vara med och slåss om en medalj – något man inte lyckats ta sedan 2007.

– Många svenska spelare har tagit extrema kliv framåt och blivit ledande spelare i sina lag, framförallt i SDHL. Så det känns som att om alla spelar sin personbästa hockey så finns det extrema förväntningar på vad laget kan lyckas med tillsammans, säger backen Mira Jungåker till SVT.

Motståndarkollen

Precis som svensk hockey på damsidan tagit steg i rätt riktning har även Japan haft en positiv trend. Så sent som 2017 spelade landslaget i B-VM men sedan dess har man lyckats etablera sig i den högsta divisionen och inför årets mästerskap har man fyra raka kvartsfinaler i bagaget. Något som gjort att intresset på hemmaplan växt och även att förväntningarna kring landslaget blivit allt större.

Nuförtiden finns det flertalet utlandsproffs i landslaget och däribland hela fem spelare som håller till i den svenska damhockeyligan. På forwardssidan har man några vassa namn att se upp för, inte minst Haruka Toko som varit en av Linköpings främsta spelare den här säsongen och som är en av landslagets nyckelspelare. Den stora stjärnan är utan tvekan Akane Shiga som bland annat stod för fyra mål i VM 2021 och som numera håller till i proffsligan PWHL där hon lyckats knipa en plats i Ottawa.

Japan har som målsättning att ta sig vidare till kvartsfinal men man har fått en ganska tung start på gruppspelet, i premiären styrde man mycket av spelet mot rivalen Kina men det blev ändå förlust på straffar vilket gör att man går in i dagens match på jakt efter sin första seger. Noterbart är att fixstjärnan Shiga var inblandad i båda lagets mål under ordinarie speltid men sedan missade 23-åringen sin straff.

Matchen startar 17:00 och sänds på SVT play. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här