Ikväll går Småkronornas jakt på en VM-medalj in i nästa fas. 

I väntan på Tre Kronors äventyr i VM om ett par veckor vänder vi blicken mot Tyskland där Småkronorna är på jakt efter att ta ytterligare en medalj i U18-VM, senast det begav sig räckte det hela vägen till brons. Ikväll är det dags för slutspelet att inledas och för svensk del står värdlandet Tyskland för motståndet.

Sveriges väg till kvartsfinal

Det svenska laget fick långt ifrån en drömstart på gruppspelet, i premiären föll man nämligen tungt mot Lettland (2-3) trots en på flera sätt bra insats. Förlusten verkade dock bli något av ett uppvaknande för de svenska spelarna som i den efterföljande matchen besegrade Schweiz med hela 6-2. I den avslutande gruppspelsmatchen stod rivalen Finland för motståndet i en svängig tillställning som Sverige tillslut vann med 4-3 efter att backen Mattias Hävelid gjort två av lagets mål. Småkronorna vann därmed grupp B, vilket resulterade i att Tyskland blev motståndare i kvartsfinal.

Tysklands väg till kvartsfinal

Trots fördelen av att spela på hemmaplan rankades Tyskland lågt inför mästerskapet, landet största talanger hade redan tagit steget över till Nordamerika och de flesta spelarna i truppen har spenderat säsongen i olika tyska juniorlag. I premiären stod laget visserligen för en ganska bra insats i egen zon men det blev ändå förlust (2-4) mot Tjeckien. En stor anledning till att man kunde lämna isen med hedern i behåll var att målvakten Simon Wolf storspelade mellan stolparna, 17-åringen räddade hela 52 skott och hade kanske nytta av att den gångna säsongen spenderats i en tjeckisk juniorliga.

I de två efterföljande matcherna räckte det inte med ett bra målvaktsspel, varken USA eller Kanada gav värdlaget någon större chans och när slutspelet summerades hade Tyskland noll poäng och en dyster målskillnad på 7-22. Det faktum att samtliga lag går vidare till slutspel gör att Tyskland trots en tung inledning på U18-VM fortfarande har chansen att ta medalj.

Svenska förhoppningar inför matchen

USA och Kanada är stora favoriter till att vara med och slåss om guldet, dit har Småkronorna fortfarande en bra bit men det är inget snack om att Sverige räknas som en klar favorit inför kvällens kvartsfinal. Tyskland måste göra sin bästa match i VM samtidigt som de svenska spelarna ska underprestera, då kan hemmapubliken få se en skräll men i vanliga fall ska Sverige vara ett nummer för stort.

Matchen startar klockan 18:30 och kan följas på Svenskhockey.se 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.