Kanada ser ut att kunna ställa ett riktigt starkt lag på isen i Junior-VM. 

I dagarna har både Sverige och Schweiz presenterat sina trupper till årets upplaga av Junior-VM och för varje dag som går börjar förberedelserna bli alltmer intensiva. Under torsdagskvällen meddelade Kanada vilka 32 spelare som kommer vara med på det avslutande lägret inför det att truppen presenteras den 12:e december. Med på lägret, som äger rum i Moncton, finns bland annat supertalangen Shane Wright som till vardags spelar i NHL-laget Seattle Kraken.

– Om man tittar på hur hans första månader har gått så har han fortsatt att växa. Vi var verkligen exalterade över matchen som han spelade häromkvällen. Han spelade bra. Det var riktigt skönt att se honom få sitt första mål. Nu är detta bara ytterligare en fantastisk möjlighet för en ung spelare att spela en nyckelroll för Kanada, säger Seattletränaren Dave Hakstol till NHL.com.

Succérookien till JVM?

Wright är en av spelarna som förväntas få åka med till turneringen oavsett hur det går på lägret, 18-åringen ses som en av landets största talanger och valdes som nummer fyra i sommarens draft. Redan under hösten har forwarden fått chansen att debutera i NHL och där har det blivit två poäng på åtta poäng, dessutom har han noterats för fyra mål på fem matcher i Seattles farmarlag med det festivalklingande namnet “Coachella Valley Firebirds”.

Med på lägret finns även forwardslöftet Dylan Guenther som draftades i förstarundan förra sommaren och som spås en lysande framtid. Att slå sig in i världens bästa hockeyliga är långt ifrån lätt men 19-åringen från Edmonton har visat att det går, när den här texten skrivs snittar han strax under en halv poäng per match i Arizona Coyotes och forwarden har varit en av lagets ljusglimtar under hösten.

Precis som Wright ses Guenther som en nyckelspelare i Junior-VM (för dit kommer han med allra största säkerhet nå) och med sig i truppen väntas de även få Brandt Clarke, ytterligare en spelare med NHL-meriter. 19-åringen draftades som nummer åtta sommaren 2021 och har fått speltid i nio av Los Angeles Kings matcher under inledningen av säsongen, vilket resulterat i två poäng. Den lovande backen har tidigare varit med och vunnit ett U18-VM Guld och nu är siktet inställt på att även vinna Junior-VM, dessutom på hemmaplan som grädde på moset.

Kanada meddelar sin slutgiltiga trupp till Junior-VM den 12:e december. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.