Idag har Ulf Lundberg tagit ut Damkronornas trupp till ishockey-VM i Danmark. 

Corona och läget i världen gjorde att damernas ishockey-VM inte kunde spelas i vintras, därför står danska Herning och Fredrikshavn som värd för mästerskapet i slutet av augusti. En minst sagt ovanlig tid på året för ett VM. Idag har förbundskaptenen Ulf Lundberg presenterat truppen som åker till Danmark där värdlandet står för motståndet i premiären den 25:e augusti.

– Alla spelare som har fått frågan är supersugna på att bidra till laget och att göra varandra bättre. Jag är enormt nyfiken på vad den här gruppen kan åstadkomma med ett högintensivt jobb som bas och kreativitet i rätt lägen, säger Lundberg till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Stjärnan nobbas

I truppen finns många väntade namn med men en av landets mest meriterade spelare saknas. Tanken var att Sara Grahn skulle spela en viktig roll i vinterns OS men covid-19 gjorde att den rutinerade målvakten fick stanna hemma och 33-åringen som varit med i hela tio VM finns inte med i Lundbergs trupp den här gången heller.

– Jag har sagt till Sara att jag inte stänger dörren framgent. Man lånar landslagströjan och sedan lämnar man tillbaka den. Det är kommande uttagningar längre fram, säger Lundberg på presskonferensen när truppen utannonserades.

Talangerna får chansen

Istället för att ta ut Grahn i truppen har förbundskaptenen valt att ge den lovande målvakten Ida Boman chansen, 19-åringen kommer senast från en genombrottssäsong där hon fick mycket speltid i Djurgården och det blev även en match i OS. Stockholmaren är långt ifrån den enda lovande spelaren som åker med till Danmark, på forwardssidan hittar vi Thea Johansson som redan vid nitton års ålder fått vara lagkapten i HV71 men som efter VM åker till USA för spel i collegeligan.

När småkronorna gjorde bra ifrån sig i U18-VM var Mira Jungåker en av nyckelspelarna och nu står det klart att även hon får testa vingarna tillsammans med Damkronorna. Den 17-åriga backen kommer från en bra säsong i HV71 och var med på landslagets läger i Skövde tidigare under sommaren där hon var en del av “olympisk offensiv”. Något som uppenbarligen gjorde intryck hos landslagsledningen.

 

DAMKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter
1. Ida Boman (Djurgården)
30. Emma Söderberg (University of Minnesota Duluth)
35. Ellen Jonsson (AIK)
Backar
3. Anna Kjellbin (Luleå)
4. Linnéa Andersson (Modo)
6. Mira Jungåker (HV71)
8. Ebba Berglund (Metropolitan Riveters)
9. Jessica Adolfsson (Linköping)
10. Mina Waxin (Brynäs)
12. Maja Nylén-Persson (Brynäs)
20. Paula Bergström (Long Island University)
Forwards 
11. Josefin Bouveng (University of Minnesota Duluth)
13. Emma Murén (Färjestad)
16. Linnea Johansson (Linköping)
17. Sofie Lundin (Ohio State University)
18. Jenny Antonsson (Brynäs)
19. Sara Hjalmarsson (Providence College)
21. Celine Tedenby (Merrimack College)
22. Hanna Thuvik (Brynäs)
23. Thea Johansson (Mercyhurst University)
24. Felizia Wikner-Zienkiewicz (Brynäs)
25. Lina Ljungblom (Modo)
26. Hanna Olsson (Frölunda)
28. Michelle Löwenhielm (SDE HF)
29. Olivia Carlsson (Modo)

DAMKRONORNAS SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

25 augusti
Danmark – Sverige (19:30)
27 augusti
Sverige – Tyskland (15:30)
29 augusti
Ungern – Sverige (19:30)
30 augusti
Sverige – Tjeckien (15:30)

Ishockey-VM spelas i Danmark 25:e augusti-4:e september och sänds på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här