Grannen i öst får lämna OS med medaljer kring halsen.

På förhand kändes bronsmötet mellan Finland och Schweiz som en relativt öppen historia men redan under inledningen av matchen kunde vi konstatera att Finland var numret större. Efter knappt tolv minuters spel kunde man ta ledningen genom Viivi Vainikka men trots ett stort spelövertag lyckades laget inte få in något mer mål i första perioden.

Stjärnorna klev fram – när det behövdes som mest

Även i andra perioden hade Finland det mesta av spelet och hade det inte varit för Andrea Brändlis storspel i det Schweiziska målet hade ledningen varit betydligt större än 1-0 inför tredje perioden. Väl där skulle dock Finland få utdelning på sina chanser och det var förstakedjan som klev fram när det behövdes som mest. Lite drygt tre minuter in i perioden satte Susanna Tapani 2-0 med sitt sjätte mål i turneringen och några minuter senare kunde Nelli Laitinen utöka till 3-0.

Passande nog blev det stjärntrion Nieminen, Hiirikoski och Karvinen som kunde göra Finland sista mål när den sistnämnda spikade slutresultatet till 4-0. Ett mål och resultat som säkrar en värdefull bronsmedalj för det finländska laget.

Schweiz hade överlag gjort en fin turnering men semifinalen mot Kanada satte sina spår och i bronsmatchen hade laget inte mycket att sätta emot. Trots det får en fjärdeplats ses som en fin bedrift och ett litet steg i rätt riktning för ett land som på allvar etablerat sig som ett av världens främsta på damsidan.

Finland – Schweiz: 4-0 (1-0,0-0,3-0)
1-0, Viivi Vainikka (Tulus, Holopainen)
2-0, Susanna Tapani
3-0, Nelli Laitinen (Holopainen, Savolainen)
4-0, Michelle Karvinen (Nieminen, Hiirikoski)
Skott: 47-15 (13-6,21-3,13-6)
Publik: 724 (Wukesong Sports Centre)