Idag är det VM-premiär och därmed hög tid att ta en titt på Damkronornas grupp. 

Väntan har varit lång men på torsdag är det äntligen dags för damernas VM, som egentligen skulle spelas i vintras, att inledas. Mästerskapet äger rum i Danmark och på grund av kriget i Ukraina utesluts Ryssland vilket resulterat i att Sverige får vara med. Damkronorna skulle som bekant egentligen spela i B-divisionen men flyttas nu upp till den högsta divisionen igen.

Lagen i Grupp B

Tjeckien

På herrsidan har tjeckisk hockey hållit hög klass under många år men så är det inte riktigt på damsidan. De senaste åren har man dock tagit stora steg framåt vilket inte minst syntes i vinterns OS där man nådde kvartsfinal efter att bland annat besegrat Sverige i gruppspelet. Det gör att förväntningarna är hyfsat höga inför VM, att ta sig vidare från gruppen är ett rimligt första mål.

I truppen hittar vi mängder av spelare som håller till i SDHL, bland annat målvakten Klara Peslarova som spenderat de fyra senaste vintrarna i Modo men som värvats till Brynäs inför den kommande säsongen. 25-åringen är en av ligans bästa på positionen och blir väldigt viktig för sitt Tjeckien även i VM. Bland de övriga nyckelspelarna finns även Denisa Krizova som stod för 55 poäng i Brynäs förra säsongen men som väljer att flytta till Minnesota efter VM. Där har Tjeckien en riktigt vass målgörare som samtliga försvar i turneringen bör hålla ett extra öga på.

Tyskland 

Tyskland åker till VM med betydligt lägre förväntningar på sig än Tjeckien, det skulle faktiskt ses som något av en skräll om laget tar sig vidare från gruppspelet. Damhockeyn har legat på efterkälken i landet de senaste året och det finns tyvärr inte mycket som talar för att den trenden kommer vända inom den närmaste framtiden. En anledning till att utvecklingen stått still är att de flesta spelarna väljer att stanna kvar i Tyskland, för att utvecklas skulle de behöva pröva vingarna utomlands men det verkar vara ett stort steg att ta. Noterbart är att Tyskland faktiskt nådde kvartsfinal i VM förra året men känslan är att det finns tre andra lag i Grupp B som kommer placera sig bättre.

Ungern

Precis som Tyskland har det inte direkt satsats på damhockey i Ungern, och man åker därför till VM med låga förväntningar och inga som helst krav att placera sig högt. 2019 tog man visserligen steget upp till den högsta divisionen efter att ha lyckats bra i B-VM, men efter ett inställt mästerskap lyckades man inte prestera tillräckligt bra förra året. Det finns inte mycket som talar för att det ungerska laget ska kunna hävda sig bättre den här gången, målet bör vara att inte sluta sist i gruppen vilket gör mötet mot Tyskland extra viktigt.

Danmark 

Att spela ett mästerskap är alltid speciellt om Danmark hoppas årets VM ska bli något utöver det vanliga. Det finns faktiskt en hel del som talar för att det ska kunna bli en rödvita fest, för det danska laget ser högintressant ut på pappret och kommer senast från ett OS där man stod upp bra mot samtliga motståndare. Det blev visserligen en sistaplats i gruppen, men man spelade bra mot Sverige och vann matchen mot Tjeckien.

Föga överraskande kryllar det av spelare med svensk anknytning i den danska truppen, svenska klubbar är representerade på varje position och man har även en svensk tränare i form av Peter Elander. Bland de förväntade nyckelspelarna hittar vi Josefine Jakobsen som var bra i OS och som varit en toppspelare i SDHL de senaste säsongerna. Ska Danmark göra succé hänger mycket på hur hennes form är. Det finns även anledning att titta extra på Josefine Hoegh Persson som vunnit hela fyra SM-guld med Luleå och som varit en viktig kugge i landslaget under många år. Att Danmark ska vara med och slåss om medaljerna känns som en orimlig kravbild men man bör ha goda chanser att placera sig bland de tre främsta i gruppspelet och därmed ta sig vidare till kvartsfinal.

Sverige

Jodå, Sverige är tillbaka i den högsta divisionen men det krävdes ett krig i Ukraina för att avancemanget skulle vara ett faktum. Ryssland kastades nämligen ut ur mästerskapet vilket banade väg för att Damkronorna skulle få en biljett till Danmark. Det gör att man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig av det svenska laget som blandat högt och lågt de senaste åren. I OS tog man sig vidare från gruppspelet men föll sedan blytungt (0-11) mot Kanada vilket visade att avståndet mellan länderna ökat en hel del under de senaste åren.

Damkronorna åker till VM med ett relativt ungt lag där flertalet spelare får chansen att göra mästerskapsdebut. På förhand känns talangerna Mira Jungåker och Hanna Thuvik som två extra spännande spelare att hålla ögonen på. Det är ingen hemlighet att det här laget ska bli bättre med åren men för att lyckas redan i årets VM gäller det att spelare som Maja Nylén Persson och Josefin Bouveng kliver fram, dessutom hoppas nog förbundskaptenen Ulf Lundberg att målvakterna ska göra bra ifrån sig så att han slipper få fler frågor om varför inte Sara Grahn fick följa med.

Det kan vara värt att hålla ett extra öga på Hanna Olsson som missade OS men var väldigt bra när Sverige senast var med i ett VM, 23-åringen är en rutinerad talang som till hösten ska ta sig an rollen som lagkapten i storsatsande Frölunda som hoppas ta sig till SDHL. Den svenska truppen är helt klart tillräckligt stark för att ta laget vidare från gruppspelet, men sedan väntar en kvartsfinal och oavsett motståndare ska man inte ta en seger för givet. Det viktigaste är att man visar att det finns potential till något bra, succén behöver nödvändigtvis inte komma redan i VM.

Spelschemat i Grupp B 

Torsdag 25 augusti
Tyskland – Ungern (15:00)
Danmark – Sverige (19:30)

Fredag 26 augusti
Ungern – Tjeckien (19:00)

Lördag 27 augusti
Sverige – Tyskland (15:30)
Tjeckien – Danmark (19:30)

Söndag 28 augusti
Danmark – Ungern (17:00)

Måndag 29 augusti
Tyskland – Tjeckien (15:30)
Ungern – Sverige (19:30)

Tisdag 30 augusti
Sverige – Tjeckien (15:30)
Danmark – Tyskland (19:30)

Sveriges matcher sänds på SVT:s olika plattformar. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.