Damkronornas resa mot VM inleds i Stockholms utkanter. 

Efter en vinter där damernas A-landslag tog steg i rätt riktning är det snart dags att inleda en ny säsong med nya mål. Höjdpunkten för 2023/24 blir VM i Kanada men resan dit börjar redan i slutet av juli då Damkronorna har säsongens första läger i Huddinge och under gårdagen presenterade förbundskaptenen Ulf Lundberg sin trupp.

– Fantastiskt inspirerande att fortsätta jobba med individuella utvecklingen av det tekniska, taktiska, fysiska och mentala. Inom ramen av matchlika moment givetvis, säger Lundberg till förbundets hemsida.

Nordamerikansk prägel

Trots att lägret äger rum på svensk mark finns flertalet spelare som vanligtvis håller till på andra sidan Atlanten med i truppen, däribland förra säsongens främsta spelare. Målvakten Emma Söderberg gjorde stor succé under VM och blev bland annat uttagen i turneringens Allstar team och efter flera fina år i collegeligan har 25-åringen skrivit på för Connecticut Whale i PHF. Dessvärre är ligan i upplösningstillstånd och en ny proffsliga ska startas upp vilket gör framtiden oviss för Söderberg.

I truppen återfinns ytterligare sex spelare från Nordamerikanska ligor, däribland backen Ebba Berglund (bilden) som inte var med i VM men som nu är tillbaka i landslaget.

Under de fem dagar som lägret äger rum väntar en hel del ispass men även två matcher mot Mercyhurt Lakers som håller till i den amerikanska collegeligan. Förra säsongen spelade Thea Johansson i laget och lagom till matcherna mot Damkronorna har den landslagsmeriterade forwarden fått sällskap av backen Sofia Ljung, som spelade i Brynäs förra säsongen och som tidigare varit med i U18-VM.

Här är Damkronornas trupp till säsongens första läger

Målvakter

Frida Axell, Luleå HF
Emma Söderberg, Connecticut Whale
Tindra Holm, Long Island University

Backar

Anna Kjellbin, Luleå HF
Linnéa Andersson, MoDo
Annie Silén, Brynäs IF
Emma Forsgren, Djurgårdens IF
Ebba Berglund, Metropolitan Riveters
Nathalie Lidman, Leksands IF
Mina Waxin, Brynäs IF
Maja Nylén-Persson, Brynäs IF

Forwards

Josefin Bouveng, University of Minnesota
Matilda Af Bjur, Leksands IF
Amanda Andersson, HV71
Vilma Nilsson, AIK
Sofie Lundin, Ohio State University
Jenny Antonsson, Brynäs IF
Sara Hjalmarsson, Providence College
Ronja Mogren, Minnesota Whitecaps
Hanna Thuvik, Brynäs IF
Alice Östensson, Djurgårdens IF
Lina Ljungblom, MoDo
Elin Svensson, HV71

Talangerna får chansen

I samband med lägret samlas även “Olympisk offensiv” där många av landets mest talangfulla spelare får chansen att visa upp sig och precis som för Damkronorna väntar dubbla matcher mot Mercyhurst. I deras trupp hittar vi bland annat supertalangen Hilda Svensson som gjorde succé i VM, backprofilen Mira Jungåker samt målvakten Lisa Jönsson som var en av småkronornas främsta spelare i U18-VM 2022.

Så spelas matcherna under lägret

25:e juli
Damkronorna – Mercyhurst Lakers (18:00)
26:e juli
Olympisk offensiv – Mercyhurst Lakers (18:00)
28:e juli
Damkronorna – Mercyhurst Lakers (18:00)
29:e juli
Olympisk offensiv – Mercyhurst Lakers (18:00)

Samtliga matcher spelas i Visätra Sportcentrum. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här