I eftermiddag ska Tre Kronor försöka förlänga en imponerande svit. 

Efter en intensiv helg är det dags för nya matcher och för svensk del väntar ett möte med Frankrike där man får ses som stor favorit. Tre Kronor kommer till matchen med ett gott självförtroende efter att ha vunnit fem raka matcher och man har även lyckats med bedriften att göra mål i varje period.

Läget i Tre Kronor

På förhand finns det inga större orosmoln kring det svenska laget, man har spelat väldigt bra under inledningen av turneringen och har inga skadeproblem bland spelarna. Det fanns en del frågetecken kring om Rasmus Dahlin skulle stängas av efter sitt matchstraff mot Lettland senast men nu står det klart att stjärnbacken kan vara med i dagens match. Det kan även stjärnduon Erik Karlsson och Victor Hedman som imponerat tillsammans under hela gruppspelet men som inte spelade med varandra i matchen mot Lettland, detta efter att förbundskaptenen Sam Hallam ville göra lite olika formationer men chansen är stor att de båda stjärnorna finns i samma backpar i dagens match.

Noterbart är att Tre Kronors VM-lag är fyllt till bredden med stjärnspelare men att det – något oväntat – är Marcus Johansson som toppar den interna poängligan. 33-åringen har inte spelat något VM tidigare och är nu med i landslaget för första gången sedan det blev OS-silver för tio år sedan och nu gör forwarden stor succé. Inför dagens match har Johansson noterats för fyra mål och totalt nio poäng med vilket han är delad tvåa om man räknar spelare som bara gjort fem matcher i turneringen.

– Det är ju en coachdröm, han är användbar i spel i numerärt underläge, vi använder honom i powerplay. Han kan spela center, högerforward, vänsterforward, han spelar med ett lugn, har en erfarenhet, pratar mycket på bänken. Jättekul att han får betalt även i poängprotokollet, säger Sam Hallam till SVT sport.

TRE KRONORS POÄNGLIGA

 1. Marcus Johansson – 9 poäng (4+5)
 2. André Burakovsky – 7 poäng (2+5)
 3. Erik Karlsson – 6 poäng (3+3)
 4. Joel Eriksson Ek – 4 poäng (3+1)
  Marcus Pettersson – 4 poäng (2+2)
  Victor Hedman – 4 poäng (1+3)
  Rasmus Dahlin – 4 poäng (1+3)
  Pontus Holmberg – 4 poäng (0+4)

Motståndarkollen

Frankrike kommer till matchen med ett stukat självförtroende efter att ha haft stora problem i gruppspelet. Laget stod visserligen för en helt okej insats senast mot Slovakien men det blev förlust (2-4) och inför dagens match har man bara lyckats samla ihop fyra poäng på fem matcher. Chansen till en kvartsfinal är därmed borta men för Frankrike handlar det mesta om att undvika jumboplatsen vilket skulle resultera i en degradering.

Mycket kring Frankrike kretar kring NHL-stjärnan Pierre-Edouard Bellemare men även Stephane Da Costa som är tillbaka i landslaget, vilket har väckt en hel del uppmärksamhet. 34-åringen har inte spelat något med landslaget sedan den ryska invasionen i Ukraina inleddes men nu har det franska ishockeyförbundet gett forwarden tillåtelse att spela – trots att han fortfarande håller till i en KHL-klubb. Det är dock långt ifrån säkert att Da Costa är med i eftermiddagens match eftersom han har missat Frankrikes två senaste matcher.

Matchen börjar 16:20 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här