En klassisk hockeynation är tillbaka i finrummet. 

Det är mindre än 30 år sedan Slovakien åter blev en självständig stat men landet är en klassisk stormakt inom hockeyn och man har lyckats fostra flera riktigt stora spelare. Den största framgången med landslaget kom våren 2002 då man lyckades vinna ett historiskt VM-guld och under de kommande åren skulle Slovakien vara ett land att räkna med när det vankades stora mästerskap.

En ordentlig skräll – och stjärnornas avsked

Efter att ha vunnit OS-guld i Turin 2006 åkte Tre Kronor fyra år senare till Vancouver med siktet inställt på att försvara titeln och det började bra men i kvartsfinalen stod Slovakien för en ordentlig skräll genom att vinna med 4-3. Det blev sedan förlust i semifinalen mot Kanada och även i bronsmatchen men turneringen sågs ändå som minst sagt lyckat. Sedan dess har det dock gått lite tyngre, 2012 blev det visserligen VM-silver men det är landslagets senaste medalj och de senaste åren har landet genomgått ett generationsskifte som varit väldigt kännbart.

Stjärnspelare som Marian Hossa och Marian Gaborik har tackat för sig och samtidigt har man inte riktigt lyckats få fram några ersättare, det har försvagat landslaget och turneringen i Peking blir Slovakiens första OS på tolv år. Tillbaka i finrummet är förväntningarna därför relativt låga men vi kan konstatera att laget åker till Kina med ett flertal bekanta ansikten för oss svenska hockeyälskare.

Ex-leksingarnas revansch

Vi har tidigare berättat att Slovakien haft svårt att få fram spelare som håller en liknande nivå som landets pensionerade stjärnor men det har funnits många som haft potentialen att nå långt. Det gäller inte minst forwardsduon Marek Hrivik och Peter Cechlárik som draftades i tidig ålder och drömde om att slå igenom i världens bästa liga. Båda spelarna har visserligen gjort matcher i NHL men större delen av deras totalt nio säsonger i Nordamerika spenderades i farmarligan. Långt ifrån glamouren och Hockey Hall of Fame.

Trots nederlaget är både Hrivik och Cechlárik med i OS-truppen och det beror till stor del på en nyttig omstart som skedde i Dalarna av alla ställen. Inför säsongen 19/20 värvades Hrivik till Leksand och ett år senare anslöt även Cehlárik. Väl på plats i SHL gjorde båda spelarna succé vilket ledde till pengastinna kontrakt i KHL och nu även en chans att få spela i det största mästerskapet som finns.

HELA SLOVAKIENS OS-TRUPP
Målvakter

Branislav Konrad, HC Olomouc
Patrik Rybar, Dinamo Minsk
Matej Tomek, HC Kometa Brno
Backar
Michal Cajkovsky, Sibir Novosibirsk
Peter Ceresnak, HC Plzen
Marek Daloga, HC Kometa Brno
Martin Gernat, Lausanne
Mario Grman, HPK
Samuel Knazko, Seattle Thunderbirds
Martin Marincin, Ocelari Trinec
Simon Nemec, HK Nitra
Forwards
Pavol Regenda, Dukla Michalovce
Milos Roman, Ocelari Trinec
Juraj Slafkovsky, TPS
Samuel Takac, Slovan Bratislava
Peter Zuzin, HKM Zvolen
Peter Cehlarik, Avangard Omsk
Marko Dano, Ocelari Trinec
Adrian Holesinsky, HK Nitra
Marek Hrivik, Torpedo Nizhny Novgorod
Libor Hudacek, Dinamo Minsk
Tomas Jurco, Barys Nur-Sultan
Milos Kelemen, Mlada Boleslav
Michal Kristof, HC Kometa Brno
Kristian Pospisil, HC Davos

Vi kommer ta en närmare titt på Slovakien inför OS, håll utkik på VMishockey! 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här