Damkronornas möte med Schweiz blev en riktig berg- och dalbana.

Efter en fin insats där det blev seger mot Finland stod Schweiz för motståndet under fredagen och precis som i premiären fick Damkronorna en bra start. Halvvägs in i första perioden fick man spela matchens första powerplay och väl där kunde Lina Ljungblom sätta ledningspucken, fint placerad uppe i målvaktens vänstra kryss.

Under inledningen av matchen hade Sverige mycket av spelet men det blev bara ett mål i första perioden, även om det rent spelmässigt hade kunnat bli mål åt båda hållen. Elva minuter in i andra perioden utökades den svenska ledningen genom Ljungblom som återigen var på rätt plats vid rätt tidpunkt, och precis som vid matchens första mål var Hilda Svensson inblandad i förarbetet.

Mindre än en minut senare var det dags igen men den här gången stod Thea Johansson för målet och i det läget kändes den svenska segern väldigt nära. Trots en tung första halva av matchen gav Schweiz inte upp och innan den andra perioden var över skulle man lyckas få in två reduceringar, där Emma Ingolds 2-3 i powerplay gjorde att spänningen levde inför den avslutande tredjedelen av matchen.

Den starka avslutningen av perioden blev början på en imponerande vändning av Schweiz för i tredje perioden skulle man få in en kvittering i powerplay genom Kaleigh Quennec och en minut senare kom även ledningsmålet när Lara Stalder hittade fram till Naemi Herzing som överlistade Tinda Holm i det svenska målet. Under slutminuterna skapade Damkronorna en intensiv press i jakten på ett kvitteringsmål men man lyckades inte få in pucken utan Schweiziskorna kunde jubla tillsammans när slutsignalen ljöd. Därmed har Sverige inlett turneringen med en seger och en förlust medan Schweiz vunnit två av sina tre spelade matcher.

Sverige – Schweiz: 3-4 (1-0,2-2,0-2)
1-0 Lina Ljungblom (H.Svensson, Lundin)
2-0 Lina Ljungblom (H.Svensson)
3-0 Thea Johansson (Hedqvist)
3-1 Vanessa Schaefer
3-2 Emma Ingold
3-3 Kaleigh Quennec (Schaefer, Christen)
3-4 Naemi Herzing (Stalder)

Imorgon fortsätter Euro Hockey Tour i Liberec och då ställs Damkronorna mot Tyskland i en match som startar 13:30 och sänds på SVT play.