Ikväll avgörs det vilket lag som gör Tjeckien sällskap i finalen av U18-VM. 

Efter en oväntat jämn semifinal mellan Kanada och Tjeckien där det tillslut bjöds på en stor skräll när tjeckiskornas Anezka Cabelova spikade slutresultatet till 4-2 i tom bur. Kanada missar därmed final för första gången sedan 2018 samtidigt som Tjeckien tar sig vidare till sin allra första final.

Ett par timmar efter den dramatiska matchen är det dags för USA och Finland att göra upp om den andra finalplatsen. Det här blir ett möte mellan två lag som inte mött varandra tidigare under turneringen men som rent historiskt är vana att möta varandra i både gruppspel och slutspel. Senast lagen möttes i U18-VM var i förra årets bronsmatch och då vann USA.

USA kommer till kvällens match med ett gott självförtroende efter att vunnit sin kvartsfinal mot Tyskland med stabila 4-0 där skottstatistiken 58-7 viskade om ett stort spelövertag. Redan i gruppspelet visade amerikanskorna sin potential och seger mot Sverige (4-0) visade att det här var ett lag att räkna med. Man har dessutom revansch att utkräva efter att överraskande åkt ut i semifinal förra året och man ser ut att kunna få upprättelse i den här turneringen.

Det finns många spelare i USA som hållit en väldigt hög nivå under turneringen och mycket av lagets offensiv kretsar kring fixstjärnan Maggie Scannell som bland annat gjort tre mål. Hon toppar den interna poängligan tillsammans med Josie St Martin som också noterats för sju poäng men det är även på sin plats att lyfta fram backen Ellie Dimatos som spelat fram till fem av lagets mål.

Mycket av USA:s spel handlar om en stark offensiv men man får inte glömma att både Natalia Dilbone och Layla Hemp imponerat i målet, där den senare spelat flest matcher men där Dilbone faktiskt fick förtroendet i kvartsfinalen.

USA:S VÄG TILL SEMIFINALEN

USA – Slovakien: 7-1
USA – Schweiz: 8-1
Sverige – USA: 0-4
USA – Tyskland: 4-0

Precis som USA kommer Finland med ett gott självförtroende men den stora skillnaden mellan lagen är att man kan spela helt utan press. Efter förlusten i bronsmatchen mot just USA förra året har landets största talang blivit för gammal för att vara med i U18-VM vilket gjort att Finland inte haft så höga förväntningar på sig inför turneringen. Man har dock visat upp ett fint spel där segern i premiären mot Tjeckien (3-2) visade att det fanns potential.

I avsaknad av supertalangen Sanni Vanhanen har Emma Ekoluoma klivit fram på ett imponerande sätt och 17-åringen är faktiskt en av hela turneringens främsta spelare. Forwarden har bland annat gjort sju mål och med sina totalt nio spelare har hon visat att det här är en spelare att hålla koll på, inte minst för de amerikanska backarna. Ska Finland kunna skrälla i kvällens semifinal måste Ekoluoma vara minst lika bra som i de tidigare matcherna. Samma sak gäller målvakten Kerttu Kuja-Halkola som höll nollan i kvartsfinalen mot Slovakien.

FINLANDS VÄG TILL SEMIFINALEN 

Finland – Tjeckien: 3-2
Finland – Tyskland: 6-0
Kanada – Finland: 10-0
Finland – Slovakien: 2-0

Matchen börjar 19:00. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här