Det ligger mycket prestige i potten när 4 Nations ska avgöras.
På förhand trodde de flesta att USA och Kanada skulle göra upp om guldet i den stjärnspäckade turneringen 4 Nations och nu är det precis så det blir. Lagen möttes redan för några dagar sedan och då kunde man se att det inte var som en vanlig landskamp, det var mer än bara poäng som stod på spel. Redan i de inledande sekunderna kastade sammanlagt sex spelare handskarna och matchen, som USA tillslut vann, ses som turneringens bästa. Hittills.
– Lördag kväll mot Kanada i Montreal, det var grym stämning där också. Det var på vår fiendes revir och lite annorlunda känsla. Men det kommer bli härligt att ha publikens stöd i den här arenan. Den här byggnaden kommer skaka så det känns bra. Det är som en match 7. Det är vinnaren tar allt-situation. Vi vet intensiteten, passionen, detaljerna som vi måste spela med imorgon. Vi kommer vara redo att köra, säger USA:s Auston Matthews till NHL.com
Finalen mellan USA och Kanada har potential att bli något alldeles extra och genom åren har det allt som oftast blivit extra laddat när de båda giganterna drabbar samman. Den här gången läggs även en politisk konflikt in i sammanhanget vilket skruvar upp rivaliteten ytterligare ett par snäpp, men det är långt ifrån första gången som de gör upp om en guldmedalj i en stor turnering eller ett mästerskap.
Tre klassiska möten mellan USA och Kanada
World Cup 1996
Rent historiskt är det Kanada som varit storebror när det kommer till ishockey men även amerikanerna har haft en del framgångar och en av de största skedde 1996 då man lyckades besegra just Kanada i World Cup. Båda lagen kom till turneringen med stjärnspäckade lag och många trodde nog att Kanada, med Wayne Gretzky som lagkapten och profiler som Messier, Lindros och Yzerman, skulle ta hem guldet. Så blev det inte.
Även USA kom till World Cup med ett starkt lag och visade redan i gruppspelet att det fanns potential till något riktigt bra, bland annat genom att besegra Kanada med 5-3 i Philadelphia. Vinst med 5-2 i semin mot Ryssland innebar ett nytt rivalmöte i finalen och väl där vann USA med 2-1 i matcher. En stor anledning till att USA gick hela vägen stavades Brett Hull (bilden), den hårdskjutande forwarden stod för sju mål och togs med all rätt ut i turneringens Allstar team där hela fyra av sex spelare var från USA.
OS 2002
De olympiska spelen är något alldeles extra för en ishockeyspelare, åtminstone sedan 90-talet då stjärnorna i allt större grad kunde vara med och på många sätt rankas OS 2022 som ett av de främsta. Detta med anledning av att spelen hölls i Nordamerika, närmare bestämt USA, och det skulle även bli chansen för både värdlandet och Kanada att ta revansch. Fyra år tidigare åkte man på tunga smällar då guldet i Nagano istället gick till Tjeckien men den här gången skulle det gå bättre.
USA hade siktet inställt på guld och man hade fyllt truppen med spelare som var med och vann World Cup några år tidigare men man skulle inte riktigt lyckas fullt ut. Trots profiler som Tkachuk, Hull och Roenick i laget räckte det fina spelet inte till ett guld och det berodde på att det helt enkelt fanns ett ännu bättre lag.
Kanada blev bara fyra i Nagano och var ute efter upprättelse – något man skulle få. I World Cup kunde inte Gretzky leda lönnlöven hela vägen men i Salt Lake City skulle en annan gigant lyckas med bedriften. Mario Lemieux klev in i turneringen med höga förväntningar och stod som lagkapten för sex poäng, bland annat genom att assistera till ett av målen i finalen mot USA som man tillslut vann med 5-2 efter att Jarome Iginla och Joe Sakic gjort två mål vardera. Efter några tunga år var Kanada tillbaka på toppen, och två år senare vann man även World Cup – även den gången med Lemieux som lagkapten.
OS 2010
Precis som vid OS åtta år tidigare kom USA och Kanada med ett stukat självförtroende till spelen, för 2006 missade båda lagen guldet och på den lite större europeiska isen lyckades man inte ens nå final. Något som tycktes vara ett stort misslyckande. 2010 var men tillbaka i Nordamerika och den här gången fick Kanada chansen att spela på hemmaplan eftersom spelen hölls i Vancouver.
Tre Kronor kom till OS med siktet inställt att försvara guldet från Turin men man var aldrig nära att lyckas med bedriften, istället var det USA och Kanada som skulle bjuda på showen. Det fick publiken en försmak av redan i gruppspelet där USA vann ett underhållande möte mellan lagen med 5-3 efter att backen Brian Rafalski oväntat blivit dubbel målskytt.
Kanada skulle dock få sin stora revansch ungefär en vecka senare då lagen möttes i en dramatisk och numera klassisk final där Kanada såg ut att vara på väg mot guldet innan USA kvitterade genom Zach Parise med mindre än en minut kvar att spela. Därmed krävdes förlängning för att få en vinnare och väl där klev Sidney Crosby fram som stor hjälte i ett kokande Rogers Arena. Turneringen ses av många som den mest stjärnspäckade på 2000-talet och blev något alldeles extra eftersom Crosby, som skulle komma bli en av tidernas främsta spelare, klev fram och säkrade ett olympiskt guld på hemmaplan. Att finalen dessutom spelades mot USA gjorde knappast saken sämre.
Finalen mellan USA och Kanada startar 02:00 och sänds på TV6 och Viaplay.