I eftermiddag ska försöka Juniorkronorna avsluta gruppspelet på bästa sätt. 

Sverige gick in i JVM med relativt höga förväntningar på sig, inte minst tack vare att man är värdland, och hittills har man lyckats leverera bra resultat. I premiären besegrades Lettland och sedan vann man även mot Tyskland innan de regerande mästarna Kanada stod för motståndet. Väl den matchen blev en tät historia med relativt små marginaler där två mål i andra perioden säkrade en ny svensk seger vilket gör att man kliver in i eftermiddagens möte med Finland som klar gruppsegrare.

Med tanke på de goda resultaten finns det en chans för Juniorkronorna att tänka taktiskt inför dagens match, är någon spelare sliten kan den belastas mindre och det är även möjligt att låta den glödhete målvakten Hugo Hävelid vila inför slutspelet. Blir så fallet finns en fullgod ersättare i Melker Thelin som höll nollan mot Tyskland. Noterbart är att vissa spelare matchats hårt under de inledande matcherna men mot Kanada var det faktiskt bara Elias Pettersson som spelade mer än tjugo minuter av lagets utespelare. Faktum är att just Pettersson spelat mest i samtliga gruppspelsmatcher vilket beror på att han håller till i förstafemman men även får en hel del speltid i special teams.

I övrigt finns det några spelare som utmärkt sig lite extra under inledningen av mästerskapet, Otto Stenberg och Theo Lindstein har gjort fem poäng vardera och inför dagens match har hela fjorton av tjugo utespelare noterats för poäng.

Motståndarkollen

Samtidigt som det varit mycket fokus på Sveriges framfart i gruppspelet har Finland haft det betydligt mycket kämpigare. I premiären stod man visserligen för en relativt bra insats men det blev ändå förlust mot Kanada och sedan föll man även mot Tyskland – något som väckte en hel del kritik på hemmaplan.

I sin tredje match blev det visserligen seger med 4-0 mot Lettland men trots det finns det fler frågetecken än utropstecken i det finska laget. Man har bland annat haft höga förväntningar på supertalangen Kosta Helenius men 17-åringen har inte fått spelet att stämma och väntar fortfarande på att få göra sin första poäng i turneringen. Något som dock är positivt är Jere Lassilas formkurva, i matchen mot Lettland stod centern för ett mål och hela tre assist vilket gör att han steg som en raket i den interna poängligan som han nu toppar.

Finlands interna poängliga

 1. Jere Lassila – 5 poäng (2+3)
 2. Kasper Halttunen – 3 poäng (2+1)
 3. Samu Bau – 2 poäng (1+1)
  Jesse Pulkkinen – 2 poäng (1+1)
  Artu Kärki – 2 poäng (0+2)
  Jani Nyman – 2 poäng (0+2)
  Emil Hemming – 2 poäng (0+2)

Matchen börjar 14:30 och kan ses på SVT1 samt SVT play. 

 

DAGENS MATCHER

USA – Slovakien (12:00)
Sverige – Finland (14:30)
Tjeckien – Schweiz (17:00)
Kanada – Tyskland (19:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här