SHL anno 2023/24 ser ut att bli en profilstark upplaga. 

Augusti månad är äntligen här och med den går hockeylagens försäsong in i en ny fas. Den tyngsta fysträningen är över och nu ställs siktet in på att att formen ska bli bättre ute på isen, de första träningsmatcherna närmar sig med stormsteg men för lagen i SHL finns det fortfarande tid att förstärka trupperna. Så sent som under gårdagen presenterade Skellefteå landslagsspelaren Oscar Lindberg som sitt senaste nyförvärv och under sommaren har ett flertal tunga namn anlänt till ligan. Nedan tar vi en titt på inte mindre än tio, nya som gamla, landslagsprofiler som kommer spela i SHL säsongen 2023/24.

Tio landslagsprofiler i SHL den här säsongen

Jonathan Dahlén – Timrå

Land: Sverige
Landskamper: 10 A
Mästerskap: inga
Kommentar: Vi inleder med en riktig lirare som i sina bästa stunder är en av ligans främsta forwards men som fortfarande väntar på det stora genombrottet i Tre Kronor. Efter att ha gjort totalt 52 poäng under sin första säsong i SHL blev det även åtta landskamper under vintern och vi kan nog räkna med att 25-åringen kommer vara aktuell för Tre Kronor även 23/24.

Rodrigo Abols – Rögle

Land: Lettland
Landskamper: 93 A
Mästerskap: 1 OS, 7 VM
Kommentar: Sett till rutinen är Abols en av de mest tydliga landslagsprofilerna i ligan, förra året var han exempelvis lagkapten under VM. Den gångna säsongen hade forwarden samma roll i Örebro och gjorde stor succé vilket gav en ny VM-plats och väl på plats i Lettland och Finland hade Abols stor del i att man lyckades säkra en historisk bronsmedalj. Nu är det Rögle som gäller för 27-åringen och precis som tidigare kommer han förmodligen att spela en hel del i landslaget även den kommande säsongen.

Marek Hrivik – Leksand

Land: Slovakien
Landskamper: 43 A
Mästerskap: 1 OS, 3 VM
Kommentar: Efter flera år i Hockeyallsvenskan har Leksand sakta men säkert etablerat sig i SHL och det är till stor del tack vare Hrivik, som går in på sin femte säsong i den anrika klubben. Forwarden missade stora delar av den gångna säsongen men kunde vara med i VM där han var lagkapten för Slovakien som något överraskande missade slutspel. Gjorde VM-debut redan för nio år sedan och som främsta merit med landslaget finns OS-bronset från förra året där 31-åringen dessutom var lagkapten.

Magnus Nygren – Färjestad

Land: Sverige
Landskamper: 57 A
Mästerskap: 3 VM
Kommentar: Det har tagit sin lilla tid men efter sex år nere i Schweiz är Nygren tillbaka i Färjestad som därmed gör en väldigt tung värvning. Den 33-årige backen höll toppklass och var dessutom lagkapten senast han spelade i klubben vilket naturligtvis trissar upp förväntningar lite extra. Spelade tre landskamper förra säsongen och har VM-bronset från 2014 som sin främsta merit tillsammans med Tre Kronor.

Henrik Tömmernes – Frölunda

Land: Sverige
Landskamper: 79 A
Mästerskap: 1 OS, 3 VM
Kommentar: Det kryllar av starka värvningar på backpositionen i ligan den här sommaren men frågan är om inte Tömmernes är den som är mest imponerande. 32-åringen kommer tillbaka till svensk klubbhockey efter en väldigt stark säsong som kröntes med att vinna VM:s assistliga och nu är förväntningarna minst sagt höga. Har spenderat de sex senaste åren i Schweiz där han etablerat sig som en toppspelare och numera ses han som mer eller mindre given i Tre Kronor. Kommer få en nyckelroll i Frölunda, som han förövrigt vann SM-guld med 2016.

Emil Larmi – Växjö

Land: Finland
Landskamper: 11 A
Mästerskap: 1 VM
Kommentar: Få blev imponerade av Larmi när han först anslöt till Växjö under slutet av säsongen 21/22 men det gångna året har målvakten varit en av SHL:s främsta och han hade stor del i att Växjö lyckades säkra SM-guldet i våras. Säsongen kröntes med en VM-debut där 26-åringen gjorde väldigt bra ifrån sig och numera rankas han utan tvekan som en av SHL:s bästa på positionen. Kommer få en väldigt viktig roll i jakten på ett försvarat guld och kan mycket väl få chansen i landslaget även den här vintern.

Linus Omark – Luleå

Land: Sverige
Landskamper: 106 A
Mästerskap: 1 OS, 4 VM
Kommentar: Efter en fenomenal säsong i Schweiz är Omark tillbaka i Luleå och SHL blir därmed en profil rikare. 36-åringen håller fortfarande väldigt hög klass och är tänkt att bli en nyckelspelare i jakten på ett efterlängtat SM-guld. Stod för hela 75 poäng senast han spelade i SHL och kommer förmodligen producera en hel del även den här vintern, vilket naturligtvis kommer få diskussionerna om en comeback i Tre Kronor att dra igång igen. Med rätt motivation och omgivning är Omark utan tvekan en spelare som håller landslagsklass även 2023.

Anton Strålman – HV71

Land: Sverige
Landskamper: 59 A
Mästerskap: 4 VM, 1 World Cup
Kommentar: Det spekulerades redan förra sommaren men efter sexton säsonger i världens bästa ishockeyliga är Strålman äntligen tillbaka i Sverige igen och valet föll tillslut på HV71, vilket inte ligger alltför långt ifrån hans hemtrakter. Efter en ganska tung säsong är statusen oklar hos 37-åringen men det är inget snack om att HV71 gjort en värvning man tror mycket på, han anländer trots allt med ett VM-guld och drygt 900 NHL-matcher på meritlistan. Har inte varit med i landslaget sedan 2017 men är Strålman fullt motiverad kan han mycket väl få dra på sig den gula tröjan i vinter.

Carl Klingberg – Frölunda

Land: Sverige
Landskamper: 55 A
Mästerskap: 2 OS, 3 VM
Kommentar: Konkurrensen är hårt men meritmässigt platsar även Klingberg i den här genomgången. Den rutinerade forwarden har inte spelat i Sverige sedan säsongen 10/11 men är nu tillbaka och valet föll – ganska givet – på Frölunda. Har hunnit med att göra fem säsonger i Nordamerika, en sväng till Ryssland och nu senast hela sju säsonger i EV Zug vilket bland annat resulterade i två ligaguld. Har dessutom två olympiska spel och VM-guldet från 2017 på sin meritlista. Nu är siktet inställt på att även vinna ett SM-guld i hemstaden innan karriären är över.

Oscar Lindberg – Skellefteå

Land: Sverige
Landskamper: 67 A
Mästerskap: 4 VM
Kommentar: Det har spekulerats en hel del den senaste tiden och nu står det klart att Lindberg återvänder till Skellefteå, staden och klubben han tidigare spenderat många år i. Sedan flytten 2013 har forwarden bland annat hunnit spela drygt 250 matcher i NHL och han har även gjort två väldigt fina säsonger i KHL. Den gångna säsongen var 31-åringen en av Berns främsta spelare och han var dessutom den som gjorde flest poäng av samtliga i Tre Kronor. Bland annat åtta under vårens VM där Lindberg var en av lagets främsta spelare. Får en nyckelroll i Skellefteå och kommer förmodligen även vara viktig för Tre Kronor även i vinter. Jakten på ett tredje VM-guld går vidare.

Bubblare: Lars Johansson (Frölunda), Pär Lindholm (Skellefteå), André Petersson (HV71), David Tomasek (Färjestad), Peter Cechlárik (Leksand) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.