Helgen inleds med flera intressanta matcher i VM som äger rum i Danmark. 

Efter ett par inledande dagar med flera målfester är det idag för nya matcher att spelas och för Damkronorna väntar Tyskland som andra motståndare i gruppspelet. Det svenska laget kommer senast från en seger i premiären mot Danmark med 5-2 efter att Hanna Olsson gjort tre av målen, vilket stärkte både hennes och hela lagets självförtroende inför det som väntar.

– Att poängen trillar in är en bonus. Viktigaste är att laget vinner. Jätteviktigt att få en bra start på turneringen, och självförtroende på det. Jag försökte bara njuta. Det har varit en lång försäsong och nu får man komma igång. Det är det här man tränar för, säger Olsson till SVT.

Om Sverige fick en bra start på VM gick det betydligt tyngre för Tyskland. Laget föll i sin premiär mot Ungern efter att ha tappat 2-0 till 2-4 vilket med största sannolikhet innebär att man kommer sluta sist i grupp B. Matchen mot Ungern var den på pappret viktigaste och den man skulle ha störst chans att vinna, nu väntar tre tuffa matcher där man är outsider i samtliga.

Dubbla stjärnmöten

Under dagen spelas totalt fyra matcher där flertalet känns heta, inte minst den där Kanada ska ta sin an Schweiz. Båda lagen vann sina premiärer och Kanada är som bekant regerande mästare i både VM och OS. Man stod dessutom för en bra insats i öppningsmatchen mot Finland där det blev vinst med 4-1 efter att ha vunnit skottstatistiken med hela 43-17.

Kanada har en stark trupp med många stjärnor vilket gör det lätt att missa att även Schweiz har några spelare som håller högsta klass. Det stämmer inte minst in på Lara Stalder som stod för både mål och assist i gårdagens seger (3-1) mot Japan, men även Alina Müller som stod för tio poäng i OS och som spenderat de senaste fyra säsongerna i collegeligan vilket gjort att utvecklingen tagit fart på allvar. Kanada är utan tvekan favorit i dagens match men Schweiz borde kunna bjuda på bra motstånd.

I dagens andra stormöte tar sig USA an Finland och även där får laget från Nordamerika ses som favorit. USA vann sin premiär med hela 10-0 mot Japan efter att Alexandra Carpenter gjort två av lagets mål. Den som stod ut mest var dock kollegan Taylor Heise som noterades för hela fem assist vilket gör att hon toppar turneringens poängliga.

Finland föll i premiären mot Kanada men trots det stod man för en ganska bra insats, med marginalerna på sin sida hade resultatet kunnat sluta annorlunda och det borde stärka laget inför dagens utmaning. Målvakten Anni Keisala, som skrivit på för HV71, stod för hela 39 räddningar i den matchen och kan hon hålla en liknande nivå i dagens match är mycket vunnet. På pappret är det här en match som USA ska vinna men avståndet är inte lika långt mellan lagen som det var för några år sedan.

I dagens avslutande match ska värdnationen Danmark ta sig an Tjeckien i något som kan bli dagens jämnaste kamp. Danskorna förlorade som bekant sin premiär mot Sverige medan Tjeckien krossade Ungern med hela 7-1 efter att Adela Sapovalivova gjort två av lagets mål. Trots det ska man inte tro att Danmark är uträknat på förhand, när lagen möttes i OS var det en väldigt underhållande och jämn tillställning och mycket talar för att det kan bli något liknande även den här gången. Tjeckien må ha spetsen men Danmark har ett lite bredare lag där fler spelare har rutin från spel i större sammanhang, vilket kan visa sig bli viktigt.

DAGENS MATCHER
USA – Finland (15:00)
Sverige – Tyskland (15:30)
Kanada – Schweiz (19:00)
Tjeckien – Danmark (19:30)

Hur tror du det går i dagens matcher?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.