Det kan bli en händelserik sommar för många svenska landslagsspelare på andra sidan Atlanten.

Knappt har NHL-draften avslutats innan nästa del av sommaren inleds – den då klubbarna börjar bygga om sina respektive trupper inför den kommande säsongen. När man knyter en rookie till sig går det ganska problemfritt men många gånger gör klubbarna affärer med varandra och ibland släpper de spelare som man inte kan erbjuda en tillräckligt bra roll till.

Svenskarna klubblösa

Under de senaste dagarna har flera lag i ligan gått ut med en lista på spelare som man inte förlänger kontrakten med och som därmed blir fria att förhandla med vilket annat lag som helst. På listorna kunde vi läsa inte mindre än sex svenska spelare, där flertalet har landslagsmeriter.

Arvid Holm, målvakt (Winnipeg Jets)
Efter två år i organisationen väljer Winnipeg att släppa 24-åringen som spelade totalt 36 matcher i farmarlaget den gångna säsongen. Har tidigare spelat i SHL med Färjestad och Hockeyallsvenskan med Karlskrona, på meritlistan finns även en A-landskamp. Kan mycket väl bli aktuell för någon svensk klubb.

Jesper Boqvist, back (New Jersey Devils)
Här kommer en något överraskande nyhet eftersom Boqvist var ordinarie i NHL den gångna säsongen, vilket resulterade i drygt tjugo poäng under grundserien. Har tillhört klubben sedan 2019 och är en spelare som borde kunna få ett bra kontrakt med något annat lag i ligan. Hann etablera sig i Tre Kronor innan flytten över Atlanten och har sedan tidigare även JVM och U18-VM på sin meritlista.

Rasmus Asplund, forward (Nashville Predators)
Skicklig forward med hög potential som kommer från en ganska strulig säsong som avslutades med en flytt till Nashville där han spelade nitton matcher vilket resulterade i noll poäng. Har tidigare spelat i Buffalo och där gick det stundtals väldigt bra. Gjorde stor succé i Tre Kronor under VM förra året där han noterades för sex mål på åtta matcher.

Gabriel Carlsson, back (Washington Capitals)
Sett till hur säsongen blev så är det kanske ingen större överraskning att Capitals inte väljer att förlänga med backen som har rötterna i Örebro, det blev nämligen bara sex matcher i NHL-laget. Större delen av säsongen spenderades istället med farmarlaget men där gick det desto bättre och säsongen resulterade i att man vann mästerskapet. Spelade ett U18-VM och dubbla Junior-VM innan flytten till USA 2017 men väntar på sin debut i Tre Kronor.

Kevin Stenlund, forward (Winnipeg Jets)
Det blev bara en säsong i Jets organisation för Stenlund och större delen av densamma spenderades i NHL-laget där det blev totalt tio poäng på 59 matcher. Spelade även en del i farmarlaget men får inte förnyat förtroende och nu är framtiden oviss för 26-åringen som tidigare spelat drygt 150 matcher i SHL med HV71.

Lias Andersson, forward (Los Angeles Kings)
Den tidigare supertalangen har haft en väldigt krokig resa i NHL de senaste åren och i vintras blev det bara en match i Los Angeles. Det gick desto bättre i klubbens farmarlag, där stod 24-åringen för hela 62 poäng på 69 matcher och det finns nog fortsatt en chans till ett NHL-kontrakt. Har tidigare spelat SHL-hockey i både Frölunda och HV71 samt gjort 21 landskamper, däribland tio under VM 2018 vilket resulterade i en guldmedalj.

Världsmästarens nya kontrakt

Samtidigt som flera spelare står inför en oviss framtid finns det andra som kan pusta ut. Backen Gustav Lindström såg ut att lämna Detroit men i sista stund erbjöd man honom ett nytt kontrakt så det ser ut att bli en femte säsong i klubben. Tidigare under sommaren stod det även klart att Vancouver skulle köpa ut Oliver Ekman-Larsson från sitt långa kontrakt vilket gjorde backstjärnan tillgänglig för andra klubbar i ligan och vet vi hur hans framtid ser ut.

Efter en hel del spekulationer har 31-åringen med dubbla VM-guld på meritlistan skrivit på ett kontrakt med Florida Panthers, som tog sig hela vägen till final den gångna säsongen. Landslagsbackens kontrakt sträcker sig över säsongen 2023/24 och från klubben sida verkar man väldigt nöjd med affären.

– Oliver är en mycket skicklig försvarsspelare med exceptionell hockeykänsla och balans på isen. Hans rutin och konkurrenskraft gör honom till ett starkt tillskott till vår blålinje, säger klubbens General Manager Bill Zito till Panthers hemsida.

Under lördagen stod det även klart att Carolina förlänger med forwarden Jesper Fast som därmed stannar i klubben ytterligare en säsong, vilket blir hans fjärde. Tidigare har den landslagsmeriterade 31-åringen även spelat sju säsonger i New York Rangers, varav de tre sista som assisterande lagkapten.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här