Mycket står på spel för Damkronorna i dagens match mot Danmark. 

Redan under gårdagen spelade Damkronorna en väldigt viktig match, Kina bjöd på bra motstånd men det blev tillslut svensk vinst med 2-1 vilket gör att hoppet om att nå kvartsfinal fortsatt lever vidare. För att hålla ytterligare liv i den drömmen krävs det att man lyckas vinna även dagens möte, mot en klassisk rival som tycks ha hittat formen.

En historisk seger – som väcker drömmar till liv

Inför OS var Danmark minst sagt nederlagstippade och man fick även en tuff start på turneringen, först blev det förlust mot värdlandet Kina och sedan föll man även mot Japan (2-6). Läget såg därmed dystert ut men under gårdagen lyckades danskorna besegra Tjeckien med 3-2 vilket gör att nationen tagit sin första historiska seger i olympiska sammanhang.

Nu har Danmark chansen att skapa ny historia genom att ta sig vidare till kvartsfinal och gör man det så blir det på Sveriges bekostnad. Vinnaren i dagens möte tar sig nämligen vidare, medan förloraren kan packa väskan och förbereda resan hemåt.

Svenskornas hopp – en het matchvinnare

Trots att inledningen på OS varit långt ifrån bra har Damkronorna som sagt var fortfarande chansen att nå slutspel och det beror till stor del på en spelare – Emma Söderberg. Målvakten var på förhand sedd som backup till Sara Grahn men när den rutinerade keepern testades positivt för Covid-19 fick hon stanna hemma och Söderberg axla rollen som startspelare. Något hon klarat av på ett utmärkt sätt.

Redan i förlusterna mot Japan och Tjeckien visade hon sin klass och i gårdagens seger mot Kina stod 23-åringen för ytterligare en fin insats, där det bland annat blev 32 räddningar. Räddningar som väckt uppmärksamhet och visat att förbundskaptenen Ulf Lundberg gjorde helt rätt i att ge mästerskapsdebutanten chansen mellan stolparna. Ska Damkronorna ta sig till kvartsfinal talar mycket för att Söderberg får en nyckelroll i dagens match.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 
Poäng 
Danmark – 3
Sverige – 3
Gjorda mål 
Danmark – 6
Sverige – 4
Insläppta mål 
Danmark – 11
Sverige – 7
Poängkungen 
Danmark – Josefine Jakobsen, 3 poäng (2+1)
Sverige – Felizia Wikner-Zienkiewicz och Maja Nylén-Persson, 2 poäng (1+1)
Främsta målvakten
Danmark – Casandra Repstock-Romme, 90.67%
Sverige – Emma Söderberg, 94.92%
Powerplay
Danmark – 18.18%
Sverige – 0.00%
Boxplay 
Danmark – 92.31%
Sverige – 100%

Matchen börjar 14:10 och sänds på Kanal5. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här