Småkronorna har goda förutsättningar inför dagens avslutande gruppspelsmatch i U18-VM. 

Efter några intensiva dagar står Småkronorna inför sin sista gruppspelsmatch och det är minst sagt mycket som står på spel. Efter strafförlusten mot Tjeckien i söndags såg utgångsläget dystert ut men under gårdagen tappade tjeckerna överraskande poäng mot Kazakstan vilket gör att förutsättningarna ändrats dramatiskt inför Sveriges match mot Schweiz.

Småkronornas förutsättningar inför slutspelet i U18-VM

Med en seger, en förlust vid straffar och en förlust vid full tid kan det tyckas svårt att sluta tvåa i gruppen men eftersom Tjeckien förlorade gårdagens match har plötsligt Småkronorna en realistisk chans att sluta tvåa i Grupp B. Seger mot Schweiz innebär att man kliver förbi Tjeckien som redan spelat alla sina gruppspelsmatcher och en andraplats skulle ge en betydligt enklare lottning in i slutspelet. Lyckas Sverige bli tvåa väntar Lettland eller Norge, jämfört med USA eller Finland vilket en tredjeplats skulle resultera i.

GRUPP B INFÖR DAGENS MATCHER

  1. Kanada – 9 poäng (+16)
  2. Tjeckien – 6 poäng (-3)
  3. Sverige – 4 poäng (+2)
  4. Schweiz – 3 poäng (-7)
  5. Kazakstan – 2 poäng (-8)

Motståndarkollen

Sverige kliver in i dagens match som favoriter efter att Schweiz haft ett minst sagt tungt gruppspel. Det blev visserligen seger i mötet med Kazakstan men i premiären föll man mot Tjeckien och i förrgår vann Kanada med 8-1 i en match där Schweiz släppte in hela sju mål i andra perioden. Trots den tunga förlusten ska vi dock inte glömma att Schweiz faktiskt har en teoretisk chans att lägga beslag på andraplatsen i gruppspelet men då krävs seger seger i dagens match.

De flesta spelarna i den Schweiziska truppen håller till på hemmaplan men det finns några som lämnat Alperna för andra äventyr, bland annat forwarden Jamiro Reber som håller till i HV71:s juniorlag och som tidigare under säsongen även var med i JVM. Lagkaptenen Leon Muggli är en av få spelare som testats på allvar i den inhemska högstaligan och i vinter har 17-åringen stundtals imponerat i storklaget Zug vilket gjort att scouterna i Nordamerika börjat få upp ögonen för backen. Ska man lyfta fram ytterligare någon spelare inför eftermiddagens match Kimi Körbler som ett givet val, den unge forwarden har tagit klivet över till juniorligan OHL där han spelat till sig en ordinarie plats i Ottawa 67’s och i U18-VM har det blivit två mål på tre matcher.

Sverigekollen

Småkronorna har som sagt var ett gott utgångsläge inför dagens match och det trots att man förlorat två av sina tre inledande matcher i turneringen. Detta beror inte bara på Tjeckiens oväntade förlust under gårdagen utan även på att en hel del faktiskt sett bra ut i det svenska spelet, inte minst i offensiven. Det finns flertalet spelare som klivit fram och visat att man vill ha bärande roller i laget och inför dagens match har bland annat Alexander Zetterberg och Lukas Eriksson imponerat. Dessutom har Victor Eklund fått upp farten och Melvin Fernström har stundtals visat prov på ett fint samarbete med Zetterberg, som till vardags är hans lagkamrat hemma i Örebro. Målvakten Love Härenstam har fått förtroendet i de tre inledande matcherna vilket gör att mycket talar för att han kommer få chansen även i dagens match, med Herman Liv som backup i båset.

Matchen börjar 14:00 och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här