Under torsdagskvällen hyllades en av 70-talets mest framgångsrika svenska ishockeyspelare.

Den här veckan bjuder svensk hockey in till Beijer Hockey Games vilket är en del av Euro Hockey Tour, mellan torsdag till söndag spelas flertalet landskamper nere i Malmö men det händer fler saker kring matcherna. Tidigare har vi berättat om att Henrik Zetterberg kommer hyllas och under gårdagen var det Inge Hammarströms tur att ta emot publikens ovationer. Inför Sveriges match mot Tjeckien mottog han ett pris av svenska ishockeyförbundet och blev med det invald i svensk ishockeys Hall of Fame.

Juryns motivering: 

“En av våra mest tekniska och skickliga forwards med skridskoåkningen som signum. Inge spelade i Wifsta/Östrands Fagerviks A-lag redan som 15-åring, sedan blev det Timrå IK under två säsonger innan han skrev på för Brynäs. I Gävleklubben tog han hem fyra SM-guld, tre före NHL-karriären, ett efter återkomsten till svensk ishockey.” 

Supertalangens framfart

Redan i tidiga år kunde man se att Inge Hammarström hade talang för att spela ishockey, säsongen 63/64 debuterade han i division 1 med moderklubben Wifsta/Östrand-Fagervik men det riktiga lyftet kom i och med flytten till Timrå ett par år senare. Det var visserligen i samma serie men klubben var betydligt större och redan första säsongen fick han även chansen att debutera i Tre Kronors B-landslag.

Efter två säsonger i Timrå gick flyttlasset vidare till Brynäs som på den tiden kryllade av landslagsmän, något Hammarström också med tiden skulle bli. Under de kommande åren skulle Inge växta ut till en av lagets nyckelspelare, våren 1970 blev det SM-guld och ett år senare skulle man lyckas försvara titeln. Samma säsong gjorde Hammarström VM-debut vilket gjorde att även en internationell publik kunde få upp ögonen för den spelskicklige forwarden. 1972 tog Brynäs sitt tredje raka guld och nu satt man stadigt på den svenska hockeytronen.

En svensk pionjär

Efter dubbla SM-guld var Inge Hammarström ett namn att räkna med i landslaget, forwarden ansågs mer eller mindre given och var med Tre Kronor i flera mästerskap – bland annat OS i Sapporo 1972 – där han stod för fyra mål på sex matcher. Vid VM i Moskva ett år senare tog Tre Kronor silver efter att Hammarström gjort sex mål och nu började det tisslas och tasslas i det svenska omklädningsrummet.

Redan tidigare hade Toronto visat intresse för Inge och lagkamraten Börje Salming och efter VM flög scouten Gary McNamara till Sovjet för att erbjuda de båda varsitt NHL-kontakt. Något som sällan hände svenska spelare på den tiden. Duon tackade ja och tog sommaren 1973 sina familjer och lämnade Gävle för ett nytt äventyr i Kanada.

I efterhand pratas det mest om att Salming gjorde stor succé och blev en legendar i Toronto men man får inte glömma att det även gick väldigt bra för Hammarström. Redan som rookie stod forwarden för 20 mål i grundserien och under sina fyra första år i Toronto snittade han drygt 40 poäng. En bit in på sin femte säsong i NHL blev Inge överraskande bortbytt av klubben, nu väntade spel i St Louis Blues. Kanada byttes mot USA men det skulle gå bra även där, under sina två säsonger i klubben samlade Hammarström ihop 72 poäng på 135 matcher innan det var dags att flytta hem till Brynäs igen. Då hade svensken gjort drygt 400 matcher i en liga som några år tidigare kändes stängd för spelare från Europa.

Karriären som spelare rundades av med tre säsonger i Brynäs där SM-guldet 1980 blev den stora höjdpunkten, men han var även med och tog VM-silver på hemmaplan 1981. Många lämnar hockeyn efter att man slutat som spelare men för Hammarström var det bara början, 1989 fick han ett erbjudande att bli scout för Philadelphia Flyers och där stannade han i mer än tjugo år. 2008 var det Vancouvers tur att rekrytera svensken som blev en av deras scouter i Europa de kommande tio åren.

Inge Hammarström har levt ett liv i hockeyns tjänst och vi på vmishockey lyfter på hatten för en väldigt framgångsrik spelare som förtjänar all uppskattning han kan få. Det är han verkligen värd.

FAKTA: Inge Hammarström
Född: 20 januari 1948
Position: forward
Moderklubb: Wifsta/Östrands IF
Övriga klubbar: Timrå, Brynäs, Toronto, St Louis
Landskamper: 123 (1966-81)
Mästerskap: 1 OS (1972), 5 VM (1971,1972,1973,1979,1981), 1 Canada Cup (1976)
Meriter: 4 SM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här