Trots finalförlusten lämnar Schweizaren VM med flera utmärkelser. 

I samband med den avslutande dagen av årets Ishockey-VM passade det internationella ishockeyförbundet på att annonsera vilka spelare som prisas för sina insatser under mästerskapet. Noterbart är att det blev jackpot för stjärnan Kevin Fiala, som lämnar VM med inte mindre än tre utmärkelser, samt en silvermedalj.

Här är VM:s Allstar Team

Målvakt

Lukas Dostal (Tjeckien)

Det fanns flertalet duktiga målvakter i årets VM och på förhand var det långt ifrån självklart att Dostal skulle få förtroendet i turneringen, men 23-åringen fick chansen och visade sin klass. I kvartsfinalen höll han nollan mot USA, stod sedan för en bra insats i semin mot Sverige och sedan höll han nollan i finalen mot Schweiz. Succén var därmed ett faktum.

Backar

Roman Josi (Schweiz)

Med ett par dagar kvar till VM annonserade Schweiz att Josi skulle komma till turneringen och det var en himla tur, annars hade det kanske inte blivit någon final. Den rutinerade stjärnbacken klev fram i flertalet matcher och lämnar VM med en silvermedalj kring halsen, samt hela tolv poäng på tio spelade matcher.

Erik Karlsson (Sverige)

Precis som Josi blev en viktig kugge för Schweiz visade Karlsson varför han ses som en av världens bästa backar. Stjärnan tackade tidigt ja till VM och som lagkapten hade han en stor del i att Tre Kronor tillslut gör sitt bästa mästerskap sedan 2018 då det blev guld. Stod för sex mål på tio matcher och var utan tvekan en av turneringens främsta spelare.

Forwards

Kevin Fiala (Schweiz)

Var på förhand inte Schweiz största stjärna men visade sin klass och lämnar VM som en av de bästa spelarna. Drog på sig ett matchstraff i matchen mot Kanada men tog sedan revansch och hade stor del i att Schweiz tog sig hela vägen till final. Stod för sju mål på åtta matcher och med sina tretton poäng slutade 27-åringen delad tvåa i poängligan.

Dylan Cozens (Kanada)

Inför VM snackade alla om Connor Bedard och han gjorde succé under de första matcherna men sedan gick det tyngre och då klev Cozens fram. 23-åringen var förmodligen hela VM:s bästa powerplayspelare och med sina nio mål tog han hem turneringens skytteliga. Har satt sig i en bra sits inför nästa säsongs landslagsturnering då alla NHL-stjärnorna ska vara tillgängliga.

Roman Cervenka (Tjeckien)

Här har vi the never ending story. 38-åringen var med och vann VM-guld redan för fjorton år sedan och sedan dess har forwarden varit en av Europas främsta spelare, vilket inte minst syntes för två år sedan då han blev utsedd till VM:s bästa forward. Tiden går men Cervenkas klass består och i årets VM stod han för elva poäng vilket resulterade i att för andra gången ta plats i turneringens Allstar team.

 

Succé för Fiala

Förutom att ta plats i turneringens Allstar team blev Kevin Fiala även utsedd till den bästa forwarden, dessutom tog han emot utmärkelsen som turneringens mest värdefulla spelare. Noterbart är att Roman Josi fick pris som VM:s bästa back medan Lukas Dostal prisades som den bästa målvakten.

HÄR ÄR VM:S MVP DE SENASTE TIO ÅREN

2024 – Kevin Fiala (Schweiz)
2023 – Arturs Silovs (Lettland)
2022 – Jussi Olkinuora (Finland)
2021 – Andrew Mangiapane (Kanada)
2019 – Mark Stone (Kanada)
2018 – Patrick Kane (USA)
2017 – William Nylander (Sverige)
2016 – Patrik Laine (Finland)
2015 – Jaromir Jagr (Tjeckien)
2014 – Pekka Rinne (Finland)

MER OM VM: Se höjdpunkter från Tre Kronors bronsmatch 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här