Rekordmånga svenska damspelare väljer att pröva sina vingar den här säsongen. 

Efter en händelserik säsong där det blev spel i både OS och VM går Damkronorna in i 22/23 med nya utmaningar och målsättningar. En stor förändring är att förbundskaptenen Ulf Lundberg kommer behöva vidga sina vyer ytterligare, flera spelare har nämligen valt att lämna SDHL för spel i Nordamerika. Tidigare har målvakten Emma Söderberg berättat om livet i collegeligan, och idag kollar VMishockey.se läget med forwarden Josefin Bouveng som bytt Brynäs mot University of Minnesota.

– Jag gillar utmaningar och vill hela tiden utvecklas så jag såg detta som ett stort steg framåt och jag har alltid varit nyfiken på spelet här borta, säger landslagsspelaren till VMishockey.se

“Det finns massor att lära”

Hur pass bra koll har du på collegeligan som du ska spela i nu?
– Nu har jag spelat några matcher men det känns som att det finns massor att lära och jag är nyfiken på att spela matcher mot de absoluta topplagen kommande veckorna.

Sedan i våras har flera andra spelare från Damkronorna också flyttat västerut, är det något som ni diskuterat tillsammans under sommarens landslagsläger och VM?
– Klart vi har pratat med varandra och hjälpt varandra på vägen men jag har också fått bra tips av de svenska spelarna som redan varit här borta i några år.

Efter fem säsonger i SDHL väntar spel i Nordamerika, kan du berätta lite om vad som gjort att du tagit det beslutet?
– Jag gillar utmaningar och vill hela tiden utvecklas så jag såg detta som ett stort steg framåt och jag har alltid varit nyfiken på spelet här borta. Jag tränar och spelar med några av väldens absolut bästa spelare varje dag och det är en fantastisk miljö att vara i.

Hör man ordet “collegehockey” så känns det som den kommande säsongen inte bara kommer innehålla hockey, hur kommer livet se ut utanför rinken?
– Jag har skola varje dag utom lördagar så det är en stor skillnad från tidigare. Det är också många roliga och spännande event så som andra college matcher och så vidare som pågår hela tiden så det är inte en lugn stund.

Om vi blickar tillbaka på säsongen så känns det som den blev väldigt annorlunda med tanke på att VM spelades så sent som under sommaren – hur har det varit att säsongen knappt hann ta slut innan nästa tog vid?
– Jag tycker allt rullade på i ett och vi hade många roliga läger under sommaren. Sedan kändes det som att mycket förändrades för mig eftersom jag lämnade Brynäs och förberedde mig för USA. Det var också väldigt inspirerande att inleda säsongen med ett VM.

Under säsongen fick du göra dina två första mästerskap på seniornivå, blev det som förväntat att spela mot världens bästa landslag?
– Det var häftigt att få spela mitt första OS och VM för det har jag tränat för ända sedan jag var liten. Eftersom jag inte hade varit med tidigare visste jag inte vad jag skulle förvänta mig av motståndet men jag fick många lärdomar och erfarenhet som jag tar med mig framåt.

Kommer din framtid i landslaget ändras på något vis efter flytten till Nordamerika, eller kommer du kunna vara med som vanligt?
– Jag värderar landslaget högst av allt så jag kommer göra mitt bästa för att fortsätta vara med. Sedan blir ju resorna och skolan något att ta hänsyn till men mitt mål är att vara med när jag är uttagen.

 

FYRA FRÅGOR TILL… Kim Martin-Hasson, landslagslegendar som spelade i USA 2006-2011

Den senaste tiden har flera svenska spelare valt att lämna SDHL för att testa lyckan i Nordamerika – vad tror du det kan komma betyda för landslaget?
– Egentligen inget speciellt. Jag tror att ligorna har sina styrkor och svagheter men på olika sätt. 

Du har själv ett förflutet i USA, hur ser du tillbaka på din tid där?
– College var riktigt bra. Du får alla förutsättningar du bara kan tänka dig! Skulle göra om det alla dagar i veckan. 

Du spelade flera säsonger på University of Minnesota-Duluth, var det någon skillnad i hur man tränade där jämfört med hur du hade haft det i Sverige innan flytten?
– Då var det en enorm skillnad mellan college och ligan hemma. Nu har SDHL blivit mycket bättre och tjejerna har bättre förutsättningar. Just då var det mer seriöst på college, mer struktur, mer video, mer och bättre i allt egentligen. Stora skillnaden var upplägget på fysen.

Vad skulle du ge för råd till en spelare som funderar på att göra en liknande flytt som du gjorde 2006?
– Ta chansen! Man kan alltid åka hem. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.