En av Ishockey-VM:s stora favoriter har fått en bra start på gruppspelet.

Efter den tunga finalförlusten mot rivalen USA förra året har Kanada siktet inställt på revansch och hittills har det mesta gått lagets väg. I premiären besegrades Finland med 4-1 och sedan vann man mot Schweiz med 3-0 i en match där segermarginalen hade kunnat bli betydligt större om det inte vore för en storspelande schweizisk målvakt. Sent igår kväll var det dags för lönnlövens tredje gruppspelsmatch och där stod Tjeckien för motståndet, men det skulle visa sig bli en relativt enkel utmaning.

Redan två minuter in i matchen kunde Kanada ta ledningen genom Danielle Serdachny och sedan rullade det bara på, innan den första perioden var över skulle Kristin O’Neill kliva fram och göra två mål vilket satte Kanada i en väldigt god sits.

För Tjeckien blev det här en väldigt tung match och när Renata Fast utökade till 4-0 tidigt i den andra perioden började nog många av spelarna tappa hoppet. Just den andra perioden blev visserligen tjeckiskornas främsta i matchen men man lyckades aldrig överlista Ann-Renee Desbiens i det kanadensiska målet, och istället för en reducering kunde Kanada spika slutresultatet till 5-0 genom Laura Stacey i början av den tredje perioden.

– Det kändes bra. Det var en ganska fysisk match, och vi fick många djupa puckar, vilket var vad vi ville göra. Men vi letar alltid efter sätt att förbättra oss. Vi tar varje match som en språngbräda när turneringen fortskrider för att komma dit vi vill vara, sa Kristin O’Neill till IIHF.com efter slutsignalen.

Kanada har därmed inlett VM med tre raka segrar och målskillnaden 12-1 visar att laget är i en väldigt bra form inför nattens avslutande gruppspelsmatchen mot rivalen USA, vilket blir den stora värdemätaren inför kvartsfinalspelet. För Tjeckiens del blev det här en ganska tung match där man visserligen skapade en del chanser men man var aldrig nära att utmana på allvar och nu står laget på tre inspelade poäng inför morgondagens möte med Schweiz.

Hoppet lever för Danmark

I nattens sena match visade Danmark att man inte gett upp hoppet om att hålla sig kvar i den högsta divisionen. Efter förlusten mot Tyskland för ett par dagar sedan hade man press på sig men i mötet med Kina visade man prov på fin moral, vilket skulle resultera i att Amanda Refsgaard kunde sätta ledningspucken en bit in i andra perioden. En kinesisk kvittering tvingade sedan fram förlängning och straffar där Danmark var snäppet vassare vilket säkrade lagets två första poäng i gruppspelet. Två poäng som gör att man fortfarande har chansen att ta sig upp på en tredjeplats vilket skulle innebära fortsatt  spel i A-VM samt en plats i kvartsfinal, men då krävs poäng i mötet med Japan samtidigt som Kina ska förlora sin match mot Tyskland. Nattens resultat gör även att Japan har en väldigt svår uppgift framför sig, nu måste man vinna matchen mot just Danmark för att fortfarande ha en liten möjlighet att inte åka ur divisionen – något som skulle ses som ett misslyckande efter som man gick in i turneringen högre rankat än både Danmark och Kina.

– Det var overkligt, det visar att vi var snabba, vi följde bara vår spelplan, vilket var fantastiskt eftersom vi pratade mycket om det igår. Bara att jobba hårt, ute och jobba med laget. Om vi ​​inte kan vinna mot laget vill vi vara det lag som de minns kämpade mest. Japan är ett riktigt snabbt och tufft lag, men jag vet att om vi följer vår spelplan och jobbar hårt så kommer vi att vinna, sa målvakten Emma-Sofie Nordström till IIHF.com efter slutsignalen.