Det vimlar av landslagsrutin i HockeyAllsvenskan anno 2023/24. 

September är den månaden då ishockeyn vaknar på allvar runtomkring i allt från storstäder till små samhällen och i förra veckan hade SHL sin premiär. I landets högsta division finns en stor del av de spelarna som kommer vara med i Tre Kronor den här säsongen men det finns fler ligor som på ett eller annat sätt präglas av landslaget. Om några dagar spelas seriepremiären i HockeyAllsvenskan och det är också en liga där det finns många med koppling till antingen Tre Kronor eller andra landslag. Nedan kommer ett gäng exempel på det.

Storklubbens nystart

Tittar man i historieboken är det enkelt att förstå varför Brynäs ses som en av de riktigt stora inom svensk ishockey. Den anrika klubben var dominant under 70-talet och har i många år varit en plats där landslagsspelare samlats. Man har även på senare tid varit bra på att fostra lovande spelare som tagit sig hela vägen till NHL men hemma i SHL har det gått sämre. Förra säsongen blev ett riktigt misslyckande där man tillslut föll i kvalet mot Malmö. En lång epok var därmed över.

Nu väntar nya utmaningar där kraven är stenhårda, men man kliver in i ett nytt äventyr med en på flera sätt meriterad trupp. I varje lagdel finns det gott om rutin från spel på en väldigt hög nivå, inte minst på målvaktssidan där Anders Lindbäck bland annat har 7 A-landskamper och ett VM-brons på sin meritlista. Som trolig backup finns även ett högintressant namn i 18-åringen Damian Clara som trots sin ålder redan hunnit landslagdebutera för Italien.

Även i övriga lagdelar finns det rutin från landslagsspel, inte minst det svenska. Backklippan Simon Bertilsson har bland annat varit med i OS (2018) och har tidigare även deltagit i både U18- och Junior-VM. Där finns gott om värdefull rutin. Lagets utan tvekan största stjärna är lagkaptenen Johan Larsson som har ett VM-guld från 2018 på meritlistan men dessvärre är 31-åringen skadad och det är oklart när han kan vara tillbaka på isen. Fram till dess blir Anton Rödin med sina 18 A-landskamper en viktig spelare, inte minst i det offensiva spelet. Degraderingen var ett misslyckande som kan bli en välbehövlig nystart.

Järnkaminer med guldkant

Brynäs kliver in i HockeyAllsvenskan med mycket press och en stark trupp, men man är långt ifrån ensam om att ha meriterade spelare. Även Djurgården är en storklubb i sammanhanget och har en stark trupp där det finns några spelare som sticker ut lite extra. Många av de lovande spelarna har lämnat för nya utmaningar men kvar finns Måns Krüger som bland annat har ett VM-guld och två Stanley Cup-segrar på meritlistan. 33-åringen återvände inför förra säsongen till svensk hockey efter att ha spenderat många år utomlands och det är inget snack om att han fortsatt är en spelare som håller en väldigt hög nivå.

Samma sak gäller lagkamraten Linus Klasen som bland annat varit med i två VM men som kanske främst är känd för sin tid i Schweiz där det blev totalt lite drygt sju säsonger. 37-åringen bidrog med spets förra säsongen och kommer bli minst lika viktig den här vintern. Skulle mycket väl kunna ses som HockeyAllsvenskans svar på Linus Omark.

I Djurgården finns det även landslagsrutin i Daniel Brodin som var med i OS förra året och några mil söderut hittar vi Södertälje och Linus Videll, som gjorde landslagsdebut redan 2007 och som efter många år både i SHL och utomlands numera är en av HockeyAllsvenskans främsta spelare.

 

Tre andra spelare som också har rutin från landslagsspel

Konstantin Komarek (Västerås)

Västerås har en intressant satsning på gång och Komarek ses som en viktig nyckel i jakten på ett SHL-avancemang. 30-åringen kommer senast från spel i Luleå men har tidigare även representerat klubbar som Malmö och Karlskrona, så det får ses som en relativt tung värvning. Dessutom har forwarden ofta varit en del av det Österrikiska landslaget, faktum är att han varit med i hela sex VM där det senaste var våren 2019.

Mattias Nörstebö (Björklöven)

I den klassiska Umeåklubben finns flertalet landslagsmeriterade spelare, inte minst backklippan Nöstebö som så sent som i våras spelade fem matcher för sitt Norge under VM. 28-åringen gjorde sitt första mästerskap redan 2015 och har sedan dess bland annat varit med i hela sex världsmästerskap, även om OS 2018 kanske är den största händelsen med landslaget hittills.

Rihards Marenis (Nybro)

Klubben från glasriket är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2009 och man står inför en minst sagt tuff utmaning. I defensiven förlitar man sig på en duktig målvakt i Robin Johansson och på backsidan är det rutinerade Nichlas Torp som får dra ett tungt lass. Även i offensiven står man inför utmaningar men där finns flera duktiga finska spelare med potential och i nyförvärvet Rihards Marenis finns värdefull rutin. 30-åringen har gjort en spännande resa där spel i Hockeyettan med Kiruna på nytt gav en chans i det lettiska landslaget och totalt har forwarden varit med i tre VM, det senaste förra året. Är i sina bästa stunder en väldigt bra allsvensk spelare vilket han visade i Vita Hästen där det blev 21 mål på 33 matcher säsongen 21/22.

 

Här är lagen i HockeyAllsvenskan 2023/24

AIK
Almtuna IS
BIK Karlskoga
Brynäs IF
Djurgårdens IF
IF Björklöven
Kalmar HC
Mora IK
Nybro Vikings IF
Södertälje SK
Tingsryds AIF
Västerviks IK
Västerås IK
Östersunds IK

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här