Damkronorna var under eftermiddagen på jakt efter sin första seger i VM.

Efter ett VM förra hösten som sågs som ett steg i rätt riktning gick Sverige in i årets mästerskap med en rätt positiv känsla, men premiären mot Tyskland blev allt annat än rolig. Sverige stod stundtals för en bra insats men ett effektivt tyskt lag lyckades ta tillvara på sina chanser och trots en tidig svensk ledning blev det förlust med hela 2-6. Något som gjorde att Damkronorna hade press på sig inför påskaftonens möte med Ungern.

Full fart från start

Precis som i premiären mot Tyskland klev Damkronorna ut på ett bra sätt och man fick även den här gången något av en drömstart, efter tre minuters spel kunde Hilda Svensson hitta fram till Lina Ljungblom som snyggt placerade pucken bakom Aniko Nemeth i det ungerska målet. Det tidiga ledningsmålet  gav de svenska spelarna lite extra självförtroende och bara några minuter senare kunde man göra ytterligare ett mål när Svensson på nytt serverade Ljungblom som helt ensam framför kassen kunde sätta sitt andra mål för kvällen.

Trots en minst sagt tung start på matchen tappade inte Ungern hoppet och mindre än en minut efter Ljungbloms andra mål kunde man reducera tack vare en fin spelvändning där Mira Seregely tog vara på en retur från Sara Grahn som fick förtroendet från start i det svenska målet.

Knappt halvvägs in i perioden drog Sverige på sig sin första utvisning för kvällen och väl där kunde Ungern få in en kvittering när Alexandra Huszak tog tillvara på att det var mycket trafik framför det svenska målet. Plötsligt var de svenska spelarna satta under press men man bjöds på nytt in i matchen när Ungern drog på sig en utvisning, och i det efterföljande powerplayspelet kunde Lina Ljungblom fullborda sitt hattrick med ett väldigt fint avslut.

Det var verkligen full fart från start och innan den första perioden var över skulle Damkronorna lyckas utöka ledningen när Linnea Andersson kunde göra sitt första mål i turneringen. Ett mål som satte det svenska laget i en god sits inför fortsättningen av matchen.

– Det har varit otroligt roligt, kul med så mycket mål och ett hattrick på det för Lina, otroligt roligt. Vi får bara fortsätta köra på, sa Andersson till SVT efter perioden.

Ljungbloms succé

Matchens andra period var spelmässigt ganska jämn, Sverige lyckades inte ta vara på sina chanser på samma sätt som i inledningen av matchen men en sak var sig lik – Lisa Ljungbloms målsinne. Forwarden slog efter knappt fem minuters spel till med sitt fjärde mål för kvällen vilket fick den ungerska förbundskaptenen att göra ett målvaktsbyte.

Förutom målet hade Sverige inte mycket att vara speciellt nöjt över i den andra perioden, man skapade stundtals ett bra tryck i offensiven men lyckades inte ta tillvara på sina lägen samtidigt som man gav Ungern chansen att spela powerplay vid totalt tre tillfällen. Den andra perioden var en tätare historia än den första och Ljungbloms mål blev det enda vilket gjorde att Sverige kunde gå in i matchens tredje period med en relativt trygg ledning.

Viktig seger – och en oroväckande skada

I tredje perioden hade Ungern siktet inställt på att skapa nerv genom en snabb reducering, men man fick inte riktigt till spelet i offensiven och det blev tydligt att krafterna började tryta. Sverige sattes inte under någon större press men man fortsatte att dra på sig utvisningar vilket ändå gjorde att ledningen inte kändes alltför trygg.

Med knappt halva perioden kvar att spela fick Sverige spela powerplay och väl där kunde Hilda Svensson utöka ledningen med ett välplacerat handledsskott. Målet var 16-åringens tredje hittills i turneringen och forwardstalangen var utan tvekan en av isens främsta spelare. Sverige kunde under de avslutande minuterna bevaka sin ledning på ett relativt enkelt sätt vilket säkrade en viktig seger. Smolket i bägaren blev att Paula Bergström tvingades lämna isen på grund av en skada, kan mycket väl vara höger knä, och det är i nuläget oklart om backen kan vara med i morgondagens match mot Finland.

Sverige – Ungern: 6-2 (4-2,1-0,0-0)
1-0 Lina Ljungblom (Svensson, Kjellbin)
2-0 Lina Ljungblom (Svensson, Olsson)
2-1 Mira Seregely (Garat Gasparics)
2-2 Alexandra Huszak (Mayer, Kiss-Simon)
3-2 Lina Ljungblom (Svensson)
4-2 Linnea Andersson (Thuvik)
5-2 Lina Ljungblom (Lundin)
6-2 Hilda Svensson (Nylén Persson, Olsson)

Eniko Toth

Sveriges nästa match spelas imorgon mot Finland, pucken släpps 17:00 och kan ses på SVT play.