Ikväll har Damkronorna att ge sig ett gott utgångsläge inför slutspelet i Ishockey-VM. 

Efter några intensiva dagar står Damkronorna inför sin avslutande gruppspelsmatch och kvällens möte med Tyskland kan visa sig bli viktigt. Efter segrar i premiären mot Danmark och mötet med Kina besegrades Japan med 6-2 under gårdagen vilket gör att Sverige har goda chanser att vinna grupp B och därmed få ett gynnsamt motstånd i den kommande kvartsfinalen.

– Vi vill ju sätta oss i en så bra position som möjligt inför kvartsfinalen så nu är det bara att ladda om inför imorgon, säger Josefin Bouveng till SVT.

TABELLÄGET INFÖR KVÄLLENS MATCH

  1. Sverige – 9 poäng (+13)
  2. Tyskland – 6 poäng (+7)
  3. Kina – 3 poäng (-7)
  4. Danmark – 2 poäng (-5)
  5. Japan – 1 poäng (-8)

Inför kvällens match finns det många positiva saker att lyfta fram kring det svenska spelet, man har producerat väldigt många målchanser och även om effektiviteten inte varit den bästa har man hela turneringens målfarligaste spelare i nyss nämnda Josefin Bouveng som inlett gruppspelet med att göra fyra mål på tre matcher. Hon är dessutom delad tvåa i poängligan tillsammans med Hilda Svensson och sedan finns det ytterligare fem spelare som snittat minst en poäng per match under gruppspelet.

Dessutom har spelet i egen zon sett bra ut och inför kvällens match har Damkronorna bara släppt in fyra mål, mycket tack vare ett fint målvaktsspel av Emma Söderberg och Ida Boman som spelat två respektive en match. Det är även på sin plats att lyfta fram den formstarka backen Paula Bergström som var inblandad i tre av målen i mötet med Japan och som därmed gör sitt poängmässigt bästa mästerskap hittills i karriären.

Motståndarkollen

Precis som Sverige är Tyskland redan klart för kvartsfinal och man har faktiskt fortfarande chansen att ta hem gruppsegern och därmed få ett på pappret lättare motstånd när det vankas slutspel. Efter premiärsegern mot Danmark (5-1) har det även blivit vinst mot Japan i en match där Sandra Abstreiter storspelade och den tyska målvakten har varit en av turneringens behållningar såhär långt. Noterbart är att Tyskland bara spelat två matcher vilket gör att man, vid seger ikväll, har goda förutsättningar att vinna grupp B eftersom man även ska möta Kina innan slutspelet väntar.

I den tyska truppen är det Abstreiter som får räknas som den stora stjärnan, 25-åringen har lyckats knipa en plats i den nystartade proffsligan PWHL och hon har sedan tidigare flera fina säsonger i collegeligan på sitt CV. Merparten av spelarna i truppen håller till på hemmaplan men det finns även fem collegespelare som drar ett tungt lass och inför kvällens match är det Lilli Welcke, till vardags i Boston University, som toppar den interna poängligan efter att ha gjort två mål och spelat fram till ett tredje.

Matchen börjar 17:00 och sänds på Kunskapskanalen & SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här