Det råder sorg i stora delar av Hockeysverige ett sorgligt besked. 

Varje år brukar Idrottsgalan välja att hylla vissa idrottare som gått bort under det gångna året och en hel del talar för att man om ett år kommer lyfta fram Ove Pettersson. Den svenska backprofilen har efter en tids sjukdom somnat in, endast 61 år gammal.

– Ett jättetråkigt besked. Det var en jättefin lagkamrat. Han var väldigt sympatisk och hade humor. Han hade glimten i ögat och var alltid tillmötesgående, speciellt mot mig och Peter som kom upp som juniorer, säger den tidigare lagkamraten Markus Näslund till Sportbladet.

Talangens framfart – efter oväntade valet

Det finns många lovande spelare som kommer från Stockholm och de flesta väljer att stanna i någon av huvudstadens klubbar, men Ove Pettersson valde att gå en annan väg. Redan som tonåring lämnade han Hammarby för spel i Leksands juniorlag och säsongen 80/81 tog han klivet upp i seniorlaget, vilket även innebar en debut i Elitserien. Vid samma tidpunkt rankades Pettersson som en av landets mest lovande backar och därför blev det en hel del spel i de olika juniorlandslagen. Vid två tillfällen deltog Pettersson i JVM och 1981 blev det guld tillsammans med spelare som Patrik Sundström, Peter Åslin och Peter Andersson.

Under de kommande åren etablerade sig Pettersson som en viktig spelare för sitt Leksand men efter åtta år i klubben värvades han till Modo, vilket skulle visa sig bli en lyckad flytt. I sin nya klubb fick Ove mycket speltid och under början av 90-talet kunde han vara med och se unga talanger som Peter Forsberg och Markus Näslund ta klivet in i A-laget.

1991 började Pettersson varva ner med spel på en lite lägre nivå och fram till 1996 skulle klubbar som Borlänge, Avesta och Ore representeras. Under sin karriär spelade backen närmare 300 matcher i Elitserien och förutom två JVM blev det även några matcher med B-landslaget. Dessutom finns segern i TV-pucken 78/79 som en fin höjdpunkt i en lång och framgångsrik karriär.

FAKTA: Ove Pettersson
Född: 2 februari 1962 i Stockholm
Moderklubb: Rågsveds IF
Övriga klubbar i karriären: Hammarby, Leksand, Modo, Husum, Avesta, Ore, Borlänge, Ore/Orsa
Meriter: JVM-Guld, Seger i TV-pucken, brons i U18-VM
Kuriosa: Ove var bror till Ronnie Pettersson som är en av Djurgårdens främsta backar genom tiderna och som bland annat vann två SM-guld med klubben.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här