Damernas U18-VM kryllar av lovande spelare. 

Snart släpps pucken i mötet mellan Tjeckien och Schweiz vilket gör att damernas U18-VM äntligen är igång. Den här gången spelas mästerskapet i Östersund och Sverige har ett högintressant lag på pappret, som nådde semifinal förra säsongen och som har siktet inställt på att ta medalj den här gången. Det är dock inte bara Sverige som tagit sig till Jämtland med ett starkt lag utan kampen om medalj kommer bli hård och flera länder har skickat riktigt lovande spelare som nu ska få chansen att visa upp sig på en större scen än vanligt.

Fem talanger att hålla ögonen på i U18-VM

Ava Murphy (Kanada)

  • Precis som vanligt rankas Kanada högt inför mästerskapet och likt förra sommarens trupp är årets upplaga väldigt stark. Bland en rad riktigt lovande spelare finns Ava Murphy, som vann den interna poängligan förra säsongen vilket var extra imponerande efter som 17-åringen är back. Att hon är offensivt skicklig är dock långt ifrån en hemlighet och det verkar som att Kanada kommer förlita sig mycket på henne även den här gången, inte minst i powerplay. Noterbart är att Murphy har en förmåga att dra på sig en hel del utvisningsminuter i klubblaget Oakville Hornets.

Mira Jungåker (Sverige)

  • Trots att vi pratar om ett U18-VM finns det rutinerade spelare i mästerskapet och Jungåker är en av dem. 17-åringen var med i mästerskapet redan förra säsongen och det blev även spel med Damkronorna i “stora” VM. Jungåker gjorde även seniordebut redan säsongen 18/19 och sedan hösten 2020 är hon ordinarie i HV71 som är ett topplag i SDHL. Har ett fint spelsinne och kan bli precis hur bra som helst. Fortsätter utvecklingskurvan i samma riktigt som hittills så är hon snart en nyckelspelare även i A-landslaget. Blir väldigt viktig för Sverige i U18-VM.

Adela Sapovalivova (Tjeckien)

  • Överlag är Grupp B lite svagare än A-gruppen men det betyder inte att den saknar duktiga spelare – tvärtom. I den tjeckiska truppen hittar vi en riktig supertalang i form av Sapovalivova, som till vardags spelar juniorhockey på pojksidan vilket gett utvecklingen en extra skjuts. 16-åringen har även debuterat i den tjeckiska högstaligan på damsidan och redan förra säsongen var hon med i A-landslaget, där det blev tre mål på sju matcher i VM. Vid U18-VM gjorde hon succé och med sina nio poäng på fem matcher slutade forwarden tvåa i turneringens poängliga, endast slagen av Tereza Plosová som också finns med i truppen.

Sanni Vanhanen (Finland)

  • I somras lyckades Finland som bekant ta VM-brons och det var till stor del tack vare Vanhanen, som stod för sex mål i turneringen och var en av de främsta spelarna för grannen i öst. Trots att den lovande forwarden bara är 17 år gammal gör hon sitt tredje U18-VM och förra säsongen spelade hon både OS och VM med A-landslaget. Det säger därför sig självt att hon är en av finsk hockeys största talanger, vilket även statistiken i klubblaget HIFK visar – där har Vanhanen gjort 15 mål på fjorton matcher och hon har potential att vara en av turneringens främsta målgörare. Blev, precis som Sapovalivova, uttagen i U18-VM’s allstar team förra säsongen.

Annelies Bergmann (USA)

  • Precis som vanligt har USA siktet inställt på att putta ned rivalen Kanada från tronen och ska man lyckas med det gäller det att nyckelspelarna presterar. Mycket talar för att USA kommer förlita sig på Bergmann i målet, 17-åringen storspelade i turneringen redan förra säsongen och ser ut att kunna vara i ännu bättre slag den här gången. Spelar till vardags juniorhockey på pojksidan men kommer förmodligen allt närmare collegespel vilket kan öppna upp nya dörrar i framtiden. Är med sina 183 centimeter längst i turneringen.

Naturligtvis finns det gott om andra spelare som också är värda att kolla lite extra på, inte minst i den svenska truppen. På backsidan hittar vi talangen Jenna Raunio som gjorde bra ifrån sig redan förra året och i offensiven förlitar man sig mycket på Mira Markström som i sina bästa stunder håller toppklass. Där finns både fysik och spelsinne. Det kan även vara värt att hålla koll på Emilia Hallbeck, en av turneringens minsta spelare men som samtidigt är en stor talang som till vardags gör succé i Frölunda. Lagkaptenen Stella Lindell blir naturligtvis även hon värd att titta lite extra på, den lovande forwarden debuterade på seniornivå redan säsongen 19/20 och beskrivs som en glädjespridare med som jobbar hårt för laget och som nu får göra sitt andra U18-VM.

MER OM U18-VM: Så ser Sveriges trupp ut 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här