USA bjöd Sverige på tufft motstånd i gruppavslutningen av U18-VM.

Sverige inledde matchen på ett bra sätt och visade att det här var en match som man ville vinna, det skapades en del bra lägen och överlag såg det väldigt lovande ut. USA blev bättre ju längre perioden led och ett oavgjort resultat hade känts rättvist men med knappt tre minuter kvar att spela kunde amerikanskorna ta ledningen genom Haley Box i powerplay.

I andra perioden fick Sverige inleda med en man mindre på isen och väl där var Ella Hellman ytterst nära att kvittera när hon snodde åt sig pucken i mittzon för att sedan runda målvakten men i avslutet smet precis utanför stolpen. Några minuter senare tog sig USA in i offensiv zon och via en fin passning kunde Maggie Scannell hitta Mary Derrenbacher som utökade ledningen till 0-2. I början av anfallet såg det ut att vara offside men domaren valde att inte titta närmare på situationen och målet godkändes därmed, trots en del svenska protester.

Sverige skapade en hel del bra lägen under de kommande minuterna men man hade inte riktigt marginalerna på sin sida samtidigt som USA hade precis det och med knappt fem minuter kvar av perioden utökade man till 0-3 genom Morgan Mc Gatey som höll sig på rätt plats vid rätt tillfälle i en tilltrasslad situation framför det svenska målet.

I slutet av perioden vann Kassidy Carmichael pucken i offensiv zon för att sedan avancera in och avlösa ett precist avslut som betydde 0-4 vilket gjorde det svenska utgångsläget minst sagt svårt inför den avslutande perioden.

I tredje perioden kunde USA mest lägga fokus på att bevaka sin ledning och inte släppa in Sverige i matchen, vilket man lyckades med och det var egentligen aldrig nära ett svenskt mål. Avslutningen av matchen blev mållös vilket betyder att USA vinner med 0-4 och det betyder även att Sverige – högst troligen – kommer möta Tjeckien i en kvartsfinal som spelas redan imorgon förmiddag.

Sverige – USA: 0-4 (0-1,0-3,0-0)
0-1 Haley Box (Dimatos, Petrie)
0-2 Mary Derrenbacher (Scannell, Dimatos)
0-3 Morgan Mc Gatey (St Martin, Derrenbacher)
0-4 Kassidy Carmichael
Skott: (9-8,9-11,
Utvisningsminuter: 12-8
Publik: 572 (Arena Zug)