Småkronorna ställs på prov direkt när U18-VM startar. 

Efter damernas VM i Brampton är det dags att vända blicken mot Schweiz där U18-VM ska inledas. Under eftermiddagen och kvällen spelas de första fyra matcherna och startskottet blir en riktig höjdare där Sverige ska ta sig an Kanada.

En ovan situation

Rent historiskt är det länderna från Nordamerika som dominerat när det kommer till U18-VM men den här gången är det faktiskt Sverige som går in i mästerskapet som regerande mästare efter att ha besegrat USA i finalen förra året. Man är därmed i en relativt ovan situation eftersom Sverige bara vunnit guld två gånger medan Kanada vunnit tre guld och varit i final ytterligare en gång.

Större delen av guldlaget från ifjol har tackat för sig, nu är det andra spelare som ska kliva fram och mycket spås kretsa kring supertalangen Axel Sandin Pellikka som var med i JVM tidigare under säsongen och som även fått en hel del speltid i Skellefteå. 18-åringen har potential att vara en av turneringens viktigaste spelare och eftermiddagens premiär kan bli ett bra test på hur han står sig mot några av världens mest lovande spelare.

Tre svenska spelare att hålla koll på i dagens match

  1. Otto Stenberg. Den lovande forwarden har redan väckt en del uppmärksamhet på andra sidan Atlanten och insatserna i U18-VM kan bli avgörande för hur tidigt han kommer väljas i sommarens draft. Har fått göra SHL-debut den här säsongen och bör vara en av lagets ledande spelare, inte minst i offensiven.
  2. Theo Lindstein. Är precis som Sandin Pellikka en lovande back, men han har inte fått riktigt lika mycket uppmärksamhet. Har dock hög potential och har gjort väldigt bra ifrån sig i Småkronorna tidigare under säsongen. Var med i guldlaget förra året men får förmodligen en större roll den här gången.
  3. Noah Erliden. På förhand har Småkronorna inte lyft fram en tydlig etta i målet men en hel del talar för att Erliden får förtroendet från start, detta tack vare att han fått stört förtroende tidigare under säsongen. 17-åringen har även imponerat i HV71:s juniorlag och stod för fina insatser under Hlinka Gretzky Cup, där det blev silver.

Dags för revansch

Trots att Småkronorna kliver in i mästerskapet som regerande mästare får man ses som outsider i dagens premiär, det är trots allt Kanada som står för motståndet. Det man dock ska lägga på minnet är att Kanada, trots sina tre guld, haft ganska svårt att imponera på den här nivån och förra året blev det uttåg redan i kvartsfinalen mot Finland. Därför går laget in i årets turnering med siktet inställt på revansch.

Trots förra årets snedsteg är det inte läge att underskatta Kanada, man kommer till Schweiz med ett på pappret starkt lag med många offensivt väldigt skickliga spelare. De flesta håller till i någon av de inhemska juniorligorna men två av spelarna har tagit klivet över till USA för att spela i USHL respektive collegeligan. En av dem är Matthew Wood och han är en av lagets förmodade nyckelspelare, mycket på grund av sitt väldigt fina spelsinne. Forwarden är dessutom en av spelarna som var med förra året och som därför lär vara extra inspirerad inför det som väntar.

Den stora snackisen är att Connor Bedard inte är med i årets lag och det är naturligtvis en stor nackdel, 17-åringen är hockeyvärldens största talang och kommer bli vald som nummer ett i sommarens draft. Trots detta har Kanada ett bra lag på pappret och därför blir de en bra värdemätare för Småkronorna.

Tre kanadensiska spelare att hålla koll på i dagens match 

  1. Colby Barrow. Ingen Bedard men i Barrow har Kanada en annan väldigt lovande spelare med styrkorna i offensiven. 18-åringen har öst in mål den här säsongen och förväntas göra samma sak i U18-VM. Hade en nyckelroll när Kanada tog hem Hlinka Gretzky Cup tidigare under säsongen och blir en minst lika viktig spelare den här gången.
  2. Porter Malone. Det kryllar av lovande spelare i det kanadensiska laget och Malone är en av dessa, även om han inte fått så mycket uppmärksamhet. Forwarden är med sina sexton år yngst av utespelarna och det ska bli väldigt intressant att se hur han står sig, hemma i OHL har det gått bra och han har även imponerat under U17-VM där han stod för sju mål på lika många matcher. Kan bli något av en joker.
  3. Andrew Gibson. Är det något den kanadensiska hockeypubliken gillar så är det stora backar och det har man i Andrew Gordon, som med sina 190 cm är längst av utespelarna. Spelar dessutom ett ganska fysiskt spel men kan även hjälpa till i offensiven och kan bli en spelare att hålla koll på, både i dagens match och längre fram.

Matchen startar 14:30 och kan följas HÄR

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här