En av Finlands största stjärnor ser plötsligt ut att vara långt ifrån en VM-trupp. 

De senaste dagarna har vi på vmishockey.se roat oss med att se vilka spelare i NHL som kan bli aktuella för en av årets höjdpunkter – VM i Finland. Så sent som för några dagar sedan fanns det goda chanser att värdnationen skulle kunna bygga ihop ett högintressant lag med flertalet stora stjärnor men idag ser läget annorlunda ut.

Guldhjälten flyttar norrut

En hittills ojämn säsong har gjort att Nashville hamnat i ett prekärt läge där en slutspelsplats är långt ifrån en garanti, efter knappt sextio matcher ligger man bara femma i sin division och behåller man den placeringen är säsongen slut efter grundserien. Något som skulle ses som ett stort misslyckande. Det skulle däremot vara goda nyheter för Finland, som har flera spelare i laget.

Igår stod det dock klart att den främsta av de finska spelarna tackar för sig – Mikael Granlund är klar för Pittsburgh Penguins som håller till i Eastern Division. I utbyte får Nashville ett extra val i den andra rundan av sommarens draft. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 24/25 och ska enligt klubben vara värt i genomsnitt fem miljoner dollar per år.

Flytten från Nashville till Pittsburgh gör att Finlands chanser till en drömförstärkning lagom till VM minskar avsevärt. 31-åringens nya klubb ligger visserligen också femma i sin division men har bara en poäng upp till fjärdeplatsen och man har hela hela fyra matcher färre spelat, vilket väcker hopp om att ändå nå slutspelet. Man har dessutom en minst sagt stark trupp med stjärnduon Sidney Crosby och Evgeni Malkin i spetsen, men även svenskarna Rickard Rakell och Marcus Pettersson samt Filip Hållander,som fått göra två inhopp i ligan.

Hemma i Finland rankas Granlund som en av landets största stjärnor när det kommer till ishockey, sedan debuten i NHL 2012 har forwarden hunnit göra drygt 479 poäng på drygt sju hundra matcher. En notering som räcker till en tredjeplats bland de finska spelarna sedan debuten, endast en poäng bakom tvåan Mikko Rantanen. Ohotad etta är fortsatt Aleksander Barkov med sina 603 poäng. Något Granlund kan stoltsera med är att han vunnit mer med landslaget än både Barkov och Rantanen, redan 2011 blev det VM-guld och förra våren gjorde han om bedriften – den gången efter att ha gjort fem mål och totalt elva poäng i turneringen. På meritlistan finns även ett silver från VM 2016 samt OS-bronset 2014, där Granlund stod för sju poäng och tog plats i turneringens Allstar team. Det är högst oklart om han får chansen att göra samma sak på hemmaplan till våren.

FAKTA: Mikael Granlund
Ålder: 31 år
Position: forward
Moderklubb: Laser HT
Statistik den här säsongen: 58 matcher, 36 poäng (9+27), 12 utvisningsminuter
Meriter med landslaget: 2 VM-guld, 1 VM-silver, 1 OS-brons

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.