Kampen om att stå som värd för ishockey-VM hårdnar. 

Redan i höstas inleddes kampen om att få arrangera ishockey-VM 2027 då Norge kastade in sin hatt i ringen men redan ett par månader senare gick man ut med beskedet att man tar tillbaka sin ansökan. Detta på grund av man fått avslag från Kultur- och jämlikhetsdepartementet kring ett bidrag på närmare 80 miljoner kronor. Något som skapade besvikelse hos det norska ishockeyförbundet som hade hoppats få bjuda in världens bästa ishockeylandslag för första gången sedan de olympiska spelen i Lillehammer 1994.

De är kvar i kampen om VM

Med Norge ute ur leken återstår bara två kandidater – Tyskland och Kazakstan. Hos de senare är det redan bestämt att Almaty och Astana skulle vara spelorterna, båda städerna har arenor som tar mer än tio tusen åskådare och i Astana håller KHL-klubben Barys Astana till.

Även Tyskland har inlett sin planering inför ett eventuellt arrangemang men i nuläget är det oklart vilka städer som passar bäst. Det tyska ishockeyförbundet har fyra städer med i planerna men där finns inte huvudstaden Berlin, utan istället är siktet inställt på Köln, Düsseldorf, Mannheim samt München. Den mest kända arenan i Tyskland är utan tvekan Lanxess Arena i Köln, den tar in drygt arton tusen åskådare och där spelar till vardags en av DEL:s mest anrika klubbar – Kölner Haie. Tidigare har flertalet mästerskap besökt arenan, bland annat Handbolls-VM så sent som 2019.

När Tyskland senast stod som värd för ishockey-VM (2010) valde man att spela i just Köln, men även Mannheim och Gelsenkirchen, där premiären ägde rum på Bundesligalaget Schalke 04:s hemmaarena inför drygt 77 tusen åskådare. Den här gången verkar det dock inte finnas sådana planer, istället jobbar man med att bygga en ny arena som ska ta in närmare tolv tusen åskådare och som är belägen i den klassiska olympiaparken i München.

I samband med vårens VM i Finland och Lettland tar det internationella ishockeyförbundet ett beslut kring vilket land som får arrangera VM 2027. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.