Ikväll står Tre Kronor inför sin viktigaste match hittills i Ishockey-VM. 

Det har under flera dagar varit ett faktum att Tre Kronor skulle ta sig vidare till slutspelet och nu står man där, redo att kliva in i den fasen av VM där seger är allt som räknas. Här finns det inga hedersamma förluster. Ikväll är det dags för kvartsfinal och för att göra matchen lite extra viktig så står rivalen Finland för motståndet.

Under gruppspelet fungerade det mesta i spelet, inte minst i egen zon. Samtidigt som man stundtals hade problem med effektiviteten framåt kunde Tre Kronor alltid förlita sig på en trygg defensiv och inför kvällens match har man fortfarande inte släppt in ett enda mål i boxplay. Noterbart är att även Finland lyckats med samma bedrift vilket kan göra kvällens match lite extra intressant.

I övrigt har en del av förhandssnacket handlar om hur förbundskaptenen Sam Hallam tänker formera laget i matchen, kommer stjärnduon Erik Karlsson och Victor Hedman återförenas eller väljer han att återigen dela på vännerna som stundtals briljerade tillsammans under gruppspelet. I målet talar det mesta för att Filip Gustavsson får förtroendet, 25-åringen stod i fyra av gruppspelsmatcherna och har varit en av turneringens främsta på positionen.

Tre spelare att hålla ögonen på i Tre Kronor

 1. Marcus Johansson (forward)
  Klev in i turneringen som något av en rutinerad doldis som inte spelat i landslaget på många år men är nu en av truppens mest formstarka spelare. Har bland annat gjort fyra mål och är med sina nio poäng tvåa i den interna poängligan.
 2. Erik Karlsson (back)
  Vissa tvekade på om Karlsson verkligen skulle vilja förlänga säsongen med ett VM men stjärnbacken tackade ja och nu är han en av Tre Kronors viktigaste spelare. Är dessutom lagkapten och sprider massor av positiv energi samtidigt som han gör mycket poäng. Blir väldigt viktig i kvällens match och gör sitt bästa mästerskap hittills i karriären.
 3. Adrian Kempe (forward)
  Har lyst med sin frånvaro när det kommer till målskyttet men är en spelare som håller väldigt hög klass och det kanske är nu som stjärnforwarden kliver fram. Stod för totalt 46 mål förra säsongen och är i sina bästa stunder en målskytt av rang.

Tunga smällen för Finland

Samtidigt som det mesta har gått Sveriges väg står Finland inför en tuff utmaning och vägen till kvartsfinalen har stundtals varit krokig. Under gruppspelet hade man ibland svårt att få spelet att stämma och det blev bland annat förlust i den avslutande matchen mot Schweiz, dessutom har man drabbats av en tung smäll inför kvällens match. Man får nämligen klara sig utan fixstjärnan Mikael Granlund som blivit avstängd efter en incident i mötet med Schweiz vilket gör att han missar kvartsfinalen.

– Om en spelare blir utvisad med matchstraff så har han sällan stått för en smart grej. Det finns inget att göra åt saken längre. Nu kan vi bara vänta på eventuella följder. Man får oftast det man förtjänar här i livet, sa förbundskaptenen Jukka Jalonen till Yle efter matchen.

Tre intressanta spelare i Finlands trupp

 1. Oliver Kapanen (forward)
  Inför VM var det inte många som snackade om 23-åringen som precis hade skrivit på för Timrå men nu vet betydligt fler vem han är. Forwarden har stundtals briljerat och står inför kvällens match på sex mål med vilket han är delad trea i turneringens skytteliga. Kan få en riktig nyckelroll i kvartsfinalen.
 2. Jesse Puljujärvi (forward)
  I Granlunds frånvaro blir naturligtvis Puljujärvis betydelse ännu större och det är nu som NHL-spelaren behöver visa sin klass. Har haft en ganska strulig säsong i Pittsburgh men har blixtrat till under VM och är helt klart en spelare att hålla koll på.
 3. Oliwer Kaski (back)
  I en trupp med endast en back från NHL har andra fått kliva fram och i Oliwer Kaski finns ett fint utropstecken. 28-åringen har sedan tidigare ett VM-guld på meritlistan och har varit en av lagets främsta spelare under gruppspelet. Håller till vardags till i HV71.

 

Matchen startar 20:20 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

 

MER OM VM: Finska stjärnan missar kvartsfinalen 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här