I veckan har en av Sveriges mest lovande spelare på damsidan chansen att få göra landslagsdebut. 

Damkronorna har inlett säsongen med Women’s Euro Hockey Tour och under gårdagen besegrades Tyskland med hela 7-0 i premiären. I den matchen fick Ida Boman förtroendet mellan stolparna men bakom henne väntar talangen Frida Axell på att få göra sin debut med landslaget.

– Jag är spänd och taggad, ska bli riktigt kul att få köra och visa upp sig, säger målvakten till VMishockey.se

“Hoppas såklart på ett guld”

Du verkar ha fått en väldigt bra start på säsongen, är du nöjd med din egen insats i de inledande omgångarna?
– Jag är nöjd och känns bra att jag fått en sådan start, sen kan man alltid göra saker bättre och inte vara nöjd med det som varit.

Inför förra säsongen tog du som bekant klivet från Göteborg till Luleå, hur stor var skillnaden att plötsligt spela i ett av ligans topplag?
– Det var absolut stor skillnad, en helt annan proffsighet inom klubben och det finns ett driv hos varje spelare i laget.

Luleå är ett av lagen i serien som får mest utrymme i media, hur tycker du att intresset för er är i staden?
– Intresset för både oss damer och herrar är jättestort i staden, det är en hockeystad och det är kul att få den stöttningen.

Luleå är ett lag med höga förväntningar på sig, men har du några egna förhoppningar på hur den här säsongen ska vara för egen del?
– Jag hoppas kunna stå fler matcher jämfört med förra säsongen men för att göra det måsta man visa att man förtjänar de. Sen hoppas jag såklart på ett guld.

“Vi har en stark framtid”

I många år var det rätt givet vilka målvakter som skulle bli uttagna i landslaget men nu känns det mer öppet, hur ser du på konkurrensen på positionen?
– Det är absolut en stor konkurrens på målvaktssidan, det finns många bra målvakter i Sverige och framförallt många unga och nya. Men oavsett vem som står i målet så stöttar man den för vi är ett lag.

Truppen som Ulf Lundberg tagit ut är relativt ung, hur ser du på Damkronornas framtid?
– Jag tror vi har en stark framtid hos damkronorna och Svenskhockey generellt. Det finns så många unga tjejer som är grymma och som redan vid ung ålder tar stor plats i ett SDHL-lag.

Under veckan väntar ytterligare matcher vilket talar för att du kommer få göra din debut i Damkronorna, hur tror du det kommer kännas?
– Det hade varit jättekul att få stå sin första match för damkronorna, klart det hade varit lite nervöst men så ska det alltid vara.

FAKTA: Frida Axell
Ålder: 21 år
Längd/Vikt: 170cm/60kg
Position: målvakt
Moderklubb: Partille HK
Nuvarande klubb: Luleå
Statistik den här säsongen: 7 matcher, 95.7%

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.