De regerande mästarna åker till OS med ett starkt lag. 

Den senaste veckan har flertalet landslag presenterat sina trupper till de olympiska spelen i Peking och igår var det dags för de regerande mästarna Ryssland att göra samma sak. Precis som för fyra år sedan tävlar landet under den olympiska flaggan som “olympic athlete from Russia” och flertalet spelare finns med i truppen även den här gången.

Rutin i överflöd

En hel del tunga namn har tackat för sig sedan guldet 2018 men Ryssland åker trots detta till OS med ett väldigt starkt och rutinerat lag på pappret. I truppen finner vi flertalet spelare som var med även i Sydkorea, däribland Nikita Gusev som stod för hela tolv poäng den gången. Sedan dess har 29-åringen hunnit med två säsonger i NHL men nu är forwarden tillbaka i SKA St Petersburg där han snittat drygt en poäng per match.

I den ryska truppen finns även KHL:s poängkung Vadim Shipachyov som redan hunnit göra hela 67 poäng i ligan, 34-åringen var också med i guldlaget -2018 men mycket talar för att han får en betydligt större och viktigare roll den här gången. Samma sak gäller Mikhail Grigorenko som stundtals är en av Europas främsta offensiva spelare, något han inte minst visade i förra vårens VM där det blev sju poäng på fem matcher.

Det finns även en hel del rutin på backsidan där Vyacheslav Voynov kommer dra ett tungt lass, 32-åringen var också med i guldlaget och har dessutom vunnit dubbla Stanley Cup’s med Los Angeles Kings. Numera håller han till i Dynamo Moskva där hans 31 poäng gör honom till en av ligans poängmässigt främsta backar. Voynov får även sällskap av Nikita Nesterov som också vunnit OS-guld och som varit en av säsongens främsta backar i KHL. Visst hade Ryssland gynnats av att NHL tillåtit sina spelare att vara med, men det är inget snack om att de regerande mästarna kommer kunna bjuda på ett båda underhållande och vägvinnande spel i Peking.

Nästa generation är redo

Ryssland må åka till Kina med en rutinerad trupp men det finns även en hel del spelare med som räknas till den kommande generationen stjärnor. Däribland backen Alexander Nikishin som fått sitt genombrott den här säsongen då han spelat till sig en ordinarie plats i Spartak Moskva samtidigt som han gjort debut i det Ryska A-landslaget. 20-åringen sitter på ett kontrakt men kan mycket väl bli en NHL-spelare med tiden.

Man hoppas även mycket på talangen Arseni Gritsyuk som gjort sexton mål under första halvan av säsongen och som mycket väl kan få sitt internationella genombrott i OS. 20-åringen har redan hunnit vinna KHL-mästerskapet och det vore förvånande om inte New Jersey Devils kommer försöka locka över sitt fynd från 2019 års draft. Bland talangerna finns även Dmitri Voronkov som gjorde bra ifrån sig i senaste VM:et och som även imponerat i landslaget under säsongens gång, så det ryska laget har mer att erbjuda än bara rutin.

HELA RYSSLANDS OS-TRUPP
Målvakter
Timur Bilyalov
Ivan Fedotov
Alexander Samonov
Backar
Artyom Minulin
Nikita Nesterov
Alexander Nikishin
Damir Sharipzyanov
Sergei Telegin
Vyacheslav Voinov
Yegor Yakovlev
Alexander Yelesin
Forwards
Sergei Andronov
Artyom Anisimov
Andrei Chibisov
Mikhail Grigorenko
Arseni Gritsyuk
Nikita Gusev
Pavel Karnaukhov
Artur Kayumov
Kirill Marchenko
Sergei Plotnikov
Kirill Semyonov
Vadim Shipachyov
Anton Slepyshev
Dmitri Voronkov

Tror du att Ryssland kan lyckas försvara guldet? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här