Ikväll inleder Damkronorna sitt VM-äventyr. Här är senaste nytt inför premiären mot Danmark. 

Väntan har varit lång men om ett par timmar är det äntligen dags för VM i Danmark att dra igång och för svensk del väntar en premiär mot värdnationen. Damkronorna kommer senast från en uddamålsförlust i genrepet mot Schweiz men verkar gå in i mästerskapet med ett gott självförtroende.

– Vi har satt som klart och tydligt mål att vi ska ta oss till kvartsfinal, och även pratat om chanserna att vinna den här gruppen. Just idag har vi satt som mål att verkligen sätta ett avstamp i den här första matchen. Jag hoppas vi kan göra det mot Danmark och få en bra inledning på turneringen, säger Josefin Bouveng till SVT.

En stor snackis inför mästerskapet har varit att förbundskaptenen Ulf Lundberg valt att föryngra truppen, bland annat petas trion Sara Grahn, Johanna Fällman och Emma Nordin som samlat ihop mer än 700 landskamper. En imponerande prestation men nu ser Damkronorna VM som ett tillfälle att satsa på yngre förmågor, bland annat målvakten Ida Boman som en del anser har “tagit” Grahns plats i truppen. Detta trots att 19-åringen faktiskt var med i vinterns OS-lag. Mer om det svenska laget finns att läsa HÄR.

Motståndarkollen

Att spela ett mästerskap på hemmaplan gör att temperaturen kring det danska laget höjs ytterligare och man kommer senast från ett relativt lyckat OS där man bland annat besegrade Tjeckien. Sedan turneringen i Peking har det hänt en hel del på ledarsidan, Peter Elander har tackat för sig och ersatts av Björn Edlund som tidigare tränat Modos damer och som till hösten tar över som sportchef i klubben. Den, ganska okände, svensken ser potential i det danska laget och ser positivt inför framtiden.

Det finns en stor mängd individuellt skickliga spelare, och det finns en extremt stor potential, eftersom mycket fortfarande är outforskat i Danmark, säger Edlund till BT.dk

I den danska truppen finns många spelare som håller till i SDHL, bland annat Josefine Jakobsen som stod för 21 poäng i Djurgården den gångna säsongen. Ser man bara på statistiken så sticker Silke Lave Glud ut lite extra, forwarden noterades för hela 95 poäng i Rödovre förra säsongen och kommer spendera den kommande vintern i Malmö som hoppas kunna ta klivet upp till SDHL. Det är även värt att hålla ett öga på Mia Bau Hansen som också håller till i Malmö och som har stor potential. Där finns en möjlig joker att följa i turneringen.

Kvällens match börjar 19:30 och sänds på SVT play samt Kunskapskanalen. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här