Nu står det klart vilka spelare som får äran att representera Tjeckien i de olympiska spelen. 

De senaste dagarna har flera länder presenterat sina OS-trupper och idag är det dags för Tjeckien att offentliggöra vilka spelare som ska få åka med till Peking om några veckor. Det har gått ganska tungt sedan succén då det blev guld 1998 men för fyra år sedan nådde man hela vägen till semifinal, väl där blev det dock förlust mot det Ryska laget och sedan föll man även i bronsmatchen mot Kanada. Siktet bör därmed vara inställt på att ta det där sista lilla steget och lämna Kina med medaljer kring halsen. Något som skulle bli den första medaljen sedan 2006.

Rutinerad härförare ska säkra medaljen

Att NHL stängt dörren till OS påverkar samtliga landslag och det gäller inte minst Tjeckien, flertalet storstjärnor får stanna på andra sidan Atlanten men man kommer ändå åka till Peking med en relativt stark trupp. En av spelarna som man hoppas ska kunna hjälpa Tjeckien att nå medalj är den rutinerade forwarden David Krejci, som spelar hemma i Europa för första säsongen sedan lockouten 12/13.

35-åringen draftades av Boston redan 2004 och efter en stark säsong i farmarligan lyckades han slå sig in även i NHL och totalt blev det hela 962 matcher i världens bästa liga. Så sent som förra vintern noterades Krejci för 44 poäng i NHL (samt nio under slutspelet), men numera är han hemma i den tjeckiska ligan där det bland annat blivit 17 mål under första halvan av säsongen. Ska Tjeckien nå medalj måste Krejci hålla en liknande nivå som i sitt klubblag.

Bekanta ansikten

Eftersom Tjeckien är med i Euro Hockey Tour finns det många bekanta ansikten för den svenska hockeypubliken, spelgeniet Jan Kovar är med i truppen och 31-åringen förväntas dra ett tungt lass i det offensiva spelet. Vi hittar även målvakten Patrik Bartosak som tidigare spelat i Modo och på forwardssidan finns brödraparet Hynek och Tomas Zohorna som till vardags gör succé i SHL med Oskarshamn. I truppen finns även Frölunda representerat via Michael Spacek som gjorde succé i vårens VM och som varit väldigt bra under första halvan av säsongen.

HELA TJECKIENS OS-TRUPP 
Målvakter 
Patrik Bartosak, Amur Khabarovsk
Simon Hrubec, Avangard Omsk
Roman Will, Traktor Chelyabinsk
Backar
Jakub Jerabek, Spartak Moskva
Lukas Klok, Neftekhimik Nizhnekamsk
Ronald Knot, Neftekhimik Nizhnekamsk
Tomas Kundratek, Ocelari Trinec
Vojtech Mozik, Admiral Vladivostok
David Sklenicka, Jokerit
Libor Sulak, Admiral Vladivostok
Forwards
Roman Cervenka, Rapperswill
Michael Frolik, HC Lausanne
Tomas Hyka, Traktor Chelyabinsk
Jan Kovar, EV Zug
David Krejci, HC Olomouc
Radan Lenc, Amur Khabarovsk
Michal Repik, Sparta Prag
Lukas Sedlak, Traktor Chelyabinsk
Jiri Smejkal, Pelicans
Vladimir Sobotka, Sparta Prag
Michael Spacek, Frölunda
Matej Stransky, HC Davos
Hynek Zohorna, IK Oskarshamn
Tomas Zohorna, IK Oskarshamn

Hockeyturneringen i OS inleds den nionde februari. Följ VMishockey för mer nyheter kring de olympiska spelen i Peking!  

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.