Snart ska det avgöras vilka som tar hem VM-guldet i ishockey 2023. 

Vägen dit har varit lång men nu återstår det bara två lag i kampen om årets VM-guld. Den här gången möts två landslag som sällan jämförs eftersom de kommer från helt olika världar när det kommer till hockey. Favoriten Kanada ska ta sig an uppstickaren Tyskland som skrällde genom att ens ta sig till kvartsfinal. Ska det bli giganten i väst eller ett Tyskland fullt med svenskbekantingar som tar hem guldet?

Kanada

Kanadas väg till VM-finalen har varit lång och långt ifrån spikrak. I gruppspelet blandade man och gav vilket tillslut resulterade i en andraplats, fyra poäng bakom Schweiz som man hade förlorat mot. I kvartsfinalen stod man för en stark insats mot Finland där det blev seger med 4-1 och i semifinalen visade man tyngt mot ett hårt arbetande Lettland, där en stark avslutning med tre raka mål säkrade finalplatsen. Något som gör att Kanada är i VM-final för fjärde gången i rad.

Tre kanadensiska spelare att hålla ögonen på

  1. Lawson Crouse. Är, något otippat, lagets främste målskytt hittills i VM och har verkligen visat framfötterna. Spelar oftast i andrakedjan men håller han liv i sin fina form kan det säkert bli aktuellt att flyttas upp i hierarkin. Stod för assist i både kvarts- och semifinalen.
  2. Mackenzie Weegar. Lagets måkung är oväntad och det är även en smula överraskande att lagets poängkung i den här turneringen förmodligen kommer vara en back. Weegar kommer från en stark säsong i Calgary och har visat att han kan hålla liv i en bra form över en lång period. Är med sina tio poäng en av hela turneringens främsta och kommer förmodligen tas ut i Allstar laget.
  3. Samuel Montembeault. Är ingen stor stjärna hemma i NHL men håller sakta men säkert på att slå sig in i Montréal och insatserna i VM lovar verkligen gott inför framtiden. 26-åringen är obesegrad i turneringen och mycket talar för att han får förtroendet mellan stolparna även i finalen.

Tyskland

Hur man än vrider och vänder på det så är Tysklands finalplats en stor skräll. Det fanns faktiskt en hel del som inte ens trodde att laget skulle ta sig vidare från gruppspelet men där slutade man fyra i Grupp A efter att ha vunnit de fyra avslutande matcherna. Det lovade gott inför framtiden och i kvartsfinalen stod man för en stor skräll genom att besegra Schweiz med 3-1 där målvakten Mathias Niederberger stod för en strålande insats. I semifinalen mot USA var man på nytt nederlagstippade och det såg illa ut när man tidigt hamnade i ett 0-2 underläge. Moralen i laget tog dock in Tyskland i matchen igen och man kunde tillslut säkra sin första finalplats någonsin när Frederik Tiffels avgjorde i förlängningen.

Tre tyska spelare att hålla ögonen på

  1. J.J Peterka. Tyskland kryllar inte av stjärnor men i Peterka har man en spelare som håller riktigt hög klass i sina bästa stunder. Turligt nog har han haft just sina bästa stunder i VM och inför finalen har forwarden chansen att vinna turneringens poängliga, efter att ha samlat ihop elva poäng på nio matcher.
  2. Moritz Seider. Visst, 22-åringen har på intet vis varit dålig i VM men förväntningarna var skyhöga och det finns fortfarande mer att kräva av Detroitstjärnan som var tänkt att bära Tyskland på sina axlar. Är det i finalen som han kliver fram på allvar?
  3. Nico Sturm. Efter flera år i farmarligan har Sturm äntligen etablerat sig i NHL och förra säsongen fick han vinna Stanley Cup med Colorado. Väl i San Jose har utvecklingen fortsatt och i VM har 28-åringen varit en riktig spjutspets för den tyska offensiven, vilket hans sex mål är ett fint bevis på.

Finalen börjar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här