Förberedelserna inför säsongen 2023/24 är redan igång. 

Varje vinter har sina höjdpunkter när det kommer till ishockey, det kan vara allt ifrån VM till OS och så även den kommande. Det som gör vintern lite extra speciell är att den här gången står Sverige som värd för Junior-VM som de senaste åren blivit något av en klassiker i mellandagarna. Efter att ha de tre senaste mästerskapen i Kanada är det dags att ställa in siktet på den svenska västkusten där Göteborg kommer bjuda på underhållande matcher med mängder av talanger.

Här är talangerna som får chansen att visa upp sig

Vägen till Junior-VM är lång och den börjar redan i juli, då Juniorlandslaget beger sig till USA för att delta i World Junior Summer Showcase och under torsdagen meddelade förbundskaptenen Magnus Hävelid vilka spelare som är uttagna i den svenska truppen.

– Den här samlingen blir nyttig med nästan en veckas träningsläger, där vi kan sätta spelet, jobba ihop gruppen och sätta agendan för säsongen. Sedan väntar fyra matcher mot starkt motstånd, där USA och Finland är att räkna som guldaspiranter på JVM, säger Hävelid i ett uttalande på förbundets hemsida.

Bland spelarna som är uttagna i truppen finns flertalet bekanta ansikten som tidigare varit med i Junior-VM, däribland Jonathan Lekkerimäki och Linköpingstalangen Filip Bystedt, som gjorde stor succé med tio poäng i vintras. I truppen hittar vi även den tidigare Djurgårdsduon Liam Öhgren och Noah Östlund som, likt Lekkerimäki, lämnar huvudstaden för spel i SHL. För Öhgren väntar en flytt till Färjestad medan Östlund ska försöka slå sig in i Växjö som nyligen blev svenska mästare.

Tre andra intressanta spelare i truppen

  1. Otto Stenberg. Oerhört spännande namn som gjorde stor succé i U18-VM senast och som förmodligen kommer väljas i NHL-draftens förstarunda om bara några dagar. Har stora chanser att etablera sig i Frölunda den kommande säsongen.
  2. Axel Sandin Pellikka. Stor backtalang som var med i JVM i vintras och som sedan var en av småkronornas nyckelspelare i U18-VM. Går mot en lysande framtid och tippas väljas väldigt tidigt i sommarens draft. Kommer, om inget överrakande sker, vara en nyckelspelare i kommande Junior-VM.
  3. Alexander Suzdalev. Högintressant forwardstalang som spelade i U18-VM förra året och som kommer till sommarens samling med en stark säsong i ryggen där han öste in poäng tillsammans med Connor Bedard i den kanadensiska juniorligan. Har hög potential och står inför en spännande säsong.

Här är Juniorkronornas trupp till World Junior Summer Showcase

Målvakter

1. Kevin Reidler (AIK)
30. Alexander Hellnemo (Rögle)
35. Hugo Hävelid (Djurgården)

Backar

2. Elias Pettersson (Örebro)
3. Elias Salomonsson (Skellefteå)
4. Axel Sandin-Pellikka (Skellefteå)
5. Mattias Hävelid (Linköping)
6. Anton Johansson (Leksand)
7. Calle Odelius (Djurgården)
8. Jakob Norèn (Modo)
9. Theo Lindstein (Brynäs)

Forwards

10. Fabian Wagner (Linköping)
11. Isac Born (Frölunda)
12. Noah Östlund (Växjö)
15. David Edstrom (Frölunda)
17. Felix Nilsson (Rögle)
18. Filip Bystedt (Linköping)
19. Rasmus Rudslätt (AIK)
20. Liam Öhgren (Färjestad)
22. Anton Wahlberg (Malmö)
23. Jonathan Lekkerimäki (Örebro)
24. Linus Hemström (Kingston Frontenacs)
25. Otto Stenberg (Frölunda)
26. Alexander Suzdalev (Regina Pats)
27. Oskar Pettersson (Rögle)

Så spelas World Junior Summer Showcase

29 juli
USA blå – Sverige (13:00, lokal tid)
31 juli
USA vit – Sverige (16:00, lokal tid)
2 augusti 
Sverige – Finland (13:00, lokal tid)
4 augusti 
USA blå – Sverige (13:00, lokal tid)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här