Damkronorna fick en tuff start på ishockey-VM i Kanada.

Efter tre andra matcher där vi bland annat sett Kanada ta en väntad seger mot Schweiz, och Finland krossa Frankrike, var det dags för Damkronorna att kliva in i VM. Tyskland stod för motståndet i premiären och det skulle visa sig bli en match där svenskorna fick bekänna färg.

En svensk drömstart

Damkronorna pratade på förhand om att vara redo direkt från start och det var något som man verkligen lyckades med, redan efter tio sekunders spel kunde man ta ledningen genom debutanten Hilda Svensson som fick chansen i förstakedjan i premiären. Det tidiga målet gav Sverige lite lugn och ro men rent spelmässigt var det faktiskt tyskorna som imponerade mest under den inledande delen av första perioden. Det berodde delvis på att Sverige drog på sig ett par utvisningar vilket gav premiärmotståndaren chansen att etablera ett spel i offensiv zon.

Med knappt två minuter kvar av första perioden fick Tyskland chansen att spela sitt tredje powerplay och väl där kunde man kvittera genom Franziska Feldmeier som gjorde sitt andra VM-mål hittills i karriären. Debutanten Svenssons mål var ljuspunkten i en period där Tyskland faktiskt var det bästa laget och man vann skottstatistiken med hela 14-2.

– De får väl lite mer spel på oss, men vi avslutar ganska bra. Det känns som vi slappnade av lite, men vi måste vara beredda på att de fortfarande vill vinna. Jag tycker väl att vissa utvisningar kanske är lite sådär, då tycker jag att även vi skulle få några, sa målskytten till SVT efter perioden.

Effektiva tyskor skapade nerv

Direkt i andra perioden fick Tyskland chansen att ta ledningen efter ett friläge men den gången stod Emma Söderberg trygg mellan stolparna och den 25-årige målvakten stod för en på många sätt bra premiär. Ett par minuter senare fick dock tyskorna på nytt ett friläge och den gången kunde Laura Kluge placera in ledningspucken mellan benen på Söderberg.

Tysklands inledning på perioden var väldigt bra och mindre än en minut efter Kluges mål kunde Celina Haider utöka till 3-1 i en snabb spelomställning efter att det svenska laget legat långt upp i offensiv zon. Målet fick förbundskaptenen Ulf Lundberg att ta en timeout och det skulle ge effekt, man tog snabbt hand om pucken och Hilda Svensson kunde snyggt placera in reduceringen med sitt andra mål för kvällen.

Efter målet började Sverige få mer ordning på spelet, man skapade ett par bra lägen men sedan kom nästa smäll. Med hjälp av en väldigt fin styrning kunde Sevnja Voigt utöka ledningen till 4-2 vilket på nytt satte press på Damkronorna. Kort efter det tyska målet fick Damkronorna chansen att spela powerplay men där lyckades man inte få till något vidare ordnat spel utan man fick gå till pausvila med ett tvåmålsunderläge.

Tung start på VM

I tredje perioden gav sig Sverige ut på jakt efter först och främst en reducering, men man fick inte riktigt spelet att stämma och under de inledande minuterna kunde Tyskland försvara sig på ett relativt enkelt sätt. Knappt sju minuter in i perioden blev Sverige överspelade i egen zon vilket gav Celina Haider fritt läge framför mål att utöka ledningen till 5-2. Tyskans andra mål för kvällen satte Damkronorna i ett minst sagt prekärt läge vilket gjorde de svenska spelarna lite mer desperata, men det tyska försvaret var väldigt tätt vilket gjorde det svårt att komma in på mål.

Med lite drygt fem minuter kvar att spela plockade Sverige ut målvakten i hopp om att få in en reducering men det gav istället Franziska Feldmeier chansen att utöka den tyska ledningen ytterligare. Målet blev matchens sista vilket gör att Damkronorna inleder VM med att förlora med 2-6, vilket i sin tur gör de resterande gruppspelsmatcherna extra viktiga.