Småkronorna fick en tung start på U18-VM.

För ett par dagar sedan åkte Småkronorna ner till Tyskland med målet att vara med och slåss om medaljerna i U18-VM, men laget fick en minst sagt tung start på turneringen. I premiären mot Lettland hamnade man tidigt i underläge och trots en kvittering av Noah Östlund låg man även under när halva matchen var spelad. Detta efter att Erasts Nazarenko åter gett Lettland ledningen.

Utvisningarna fällde Småkronorna

Drygt halvvägs in i matchen tändes hoppet för Sverige när Filip Bystedt kvitterade till 2-2, framspelad av LHC-duon Mattias Hävelid och Fabian Wagner men det var långt ifrån läge att andas ut. Med ett par minuter kvar av andra perioden drog Småkronorna på sig en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Lettland sätta 3-2 genom Eriks Mateiko vilket även blev slutresultatet.

I tredje perioden skapade Sverige en hel del chanser men det lettiska försvaret stod pall för pressen och Deivs Rolovs noterades för totalt 23 räddningar varav drygt hälften kom under matchens sista tredjedel. Noterbart var även att Lettland gjorde två av sina tre mål i powerplay. Småkronorna fick därmed något av en mardrömsstart på turneringen men samtliga lag tar sig som bekant vidare från gruppspelet vilket gör att det fortfarande finns tid att förbättra spelet.

Favoriten briljerade

Samtidigt som Lettland stod för en skräll genom att besegra Sverige visade USA varför man är turneringens förhandsfavorit. I premiären mot rivalen Kanada bjöd man på något av en maktdemonstration efter att ha tagit ledningen redan efter fyra minuters spel. I andra perioden bjöd visserligen grannen från norr upp till dans men USA stod också för en fin period där det bland annat blev fyra mål. Ytterligare två fullträffar i tredje perioden gjorde att favoriten tillslut vann premiären med hela 8-3 och skottstatistiken (51-30) talade även den sitt tydliga språk.

På förhand har Kanadas Connor Bedard lyfts fram som turneringens största stjärna men i premiären fick han se sig överglänst, supertalangen stod visserligen för ett mål men USA:s Isaac Howard noterades för hela fyra fullträffar vilket gör att han direkt klättrade hela vägen upp till förstaplatsen i poängligan.