Rysslands trupp i Hockey-VM 2022
Det är onekligen höga förväntningar på Rysslands trupp Hockey-VM 2022. Rent traditionellt brukar Ryssland åka till Hockey-VM med en stark trupp och så blir det även den här gången – förväntningarna på Rysslands spelare hockey-VM är ständigt höga, och det med all rätt. Om man jämför med exempelvis USA och Kanada så har laget en väldigt stor fördel eftersom mästerskapet spelas i Europa, något som brukar gynna de tekniskt kunniga ryska spelarna som får chansen att spela på en större yta.
En annan sak som talar för att Rysslands trupp Hockey-VM 2022 blir att räkna med är att man har mängder av duktiga spelare att tillgå, som definitivt kan göra avtryck i Rysslands laguppställning, främst hemma i KHL som utan tvekan rankas som Europas största och bästa liga. Där finns gott om potentiella matchvinnare som kommer göra Ryssland till en fruktad motståndare i mästerskapet, och som definitivt kommer att sätta sin prägel på Rysslands Hockey-VM trupp 2022. Under säsongens gång har man valt att rotera ganska mycket och använda ett stort antal spelare, under hösten kunde man matcha ett juniorbetonat lag och ändå besegra sina motståndare i Karjala Tournament. Det vittnar ändå om spetsen och bredden i Rysslands trupp.
En av alla unga spelare som på senare tid lyckats slå sig in i Rysslands laguppställning är Dmitri Voronkov, den talangfulle forwarden har fått sitt genombrott i AK Bars Kazan den här säsongen och får nu chansen att göra mästerskapsdebut.
Under de senaste åren har Ryssland kunnat bygga en stark grund med spelare från KHL och om man tvingas klara sig utan förstärkningar från NHL finns det gott om alternativ, inte minst lagkaptenen Anton Slepyshev (CSKA Moskva) som tidigare spelat i världens bästa hockeyliga men som numera är en av KHL:s främsta spelare. Trots att landslagsdebuten skedde redan säsongen 15/16 så blir det här 27-åringens första mästerskap.
Rysslands Hockey VM trupp 2022:
- Nikita Zadorov, Chicago Blackhawks.
- Alexander Barabanov, San José Sharks.
- Anton Slepyshev, CSKA Moskva.
- Sergei Tolchinsky, Avangard Omsk.
- Mikhail Grigorenko, Columbus Blue Jackets.
- Artyom Zub, Ottawa Senators.
Nyheter om Rysslands Hockey-VM trupp 2022
Eftersom KHL inte kolliderar med Hockey-VM på samma sätt som exempelvis NHL är chansen stor att Ryssland kommer till mästerskapet med en trupp som kommer se ungefär likadan ut när man har spelat den sista matchen. Skulle det dock ske några förändringar i Rysslands trupp Hockey-VM 2022 kan ni vara säkra på att bli informerade om det här på vmishockey.se
En topplacering för Ryssland i Hockey-VM 2022
Oavsett om Kanada, USA eller Sverige lyckas få till några riktigt starka förstärkningar från NHL lär Ryssland ses som en av de största favoriterna till att ta hem guldet i Hockey-VM 2022. Kanske rentav den allra största, med tanke på Rysslands laguppställning. Rysslands trupp Hockey-VM 2022 kommer att vara väldigt stark och känslan är att förbundskaptenen Igor Larionov har ett par extra ess att dra fram ur rockärmen, som kommer att spetsa till Rysslands laguppställning. Björnen i väst brukar ställa ett starkt lag på isen, med spelare som rent tekniskt håller världsklass och lyckas man inleda mästerskapet på ett bra sätt kan man bli väldigt svåra att besegra. Rysslands Hockey-VM trupp 2022 lär definitivt sätta skräck hos motståndarna.
Rysslands historik i Hockey-VM
Rent historiskt är Ryssland en av de riktiga giganterna inom hockeyn och speciellt om man räknar in åren då man gick under namnet Sovjetunionen. Det dröjde dock fram till 1954 innan man klev in i Hockey-VM men på vilket sätt man gjorde det, anförda av bland annat lagkaptenen Vsevolod Bobrov (som gjorde åtta mål på sju matcher) kunde man gå obesegrade genom turneringen och därmed säkra sitt första historiska VM-guld. De kommande sju kommande åren lyckades man ta medalj i samtliga VM och mellan 1963-71 tog man imponerande nio raka guld. Plumpen i protokollet kom 1972 då Tjeckoslovakien blev en för hård nöt att knäcka men sedan tog man återigen tre raka VM-guld.
Även under 80-talet blev det många fina mästerskap, en av de riktiga höjdpunkterna kom 1986 då det blev guld efter att trion Sergei Makarov, Vladimir Krutov och Vyacheslav Fetisov tagit hem de tre första platserna i poängligan. 1991 blev sista året som nationen gick under namnet Sovjetunionen, mängder av länder kunde gå under egna flaggor och Ryssland stod ensamt kvar. Den riktiga storhetstiden var möjligtvis över men även i fortsättningen skulle man bli att räkna med, 1993 skulle man ta sitt första VM-guld under nytt flagg men sedan skulle det dröja ända fram till 2008 innan man åter stod högst på pallen. Den gången med en viss Alexander Ovechkin i laguppställningen. Landets senaste VM-guld kom 2014 då Finland besegrades i finalen.
Kända spelare i Rysslands landslagshockey
Säga vad man vill om Ryssland men spela hockey kan man, och deras historia är fylld av framgångar byggda av numera klassiska spelare. Historiskt sett har Rysslands Hockey-VM trupp alltid bestått av spelare av yttersta klass. Urvalet är extremt stort vilket gör det till en utmaning att lyfta fram några enskilda spelare, men här kommer tre exempel på lirare som betytt mycket för nationen.
Vi inleder med den spelaren som många anser är historiens bästa målvakt – något som är extra imponerande eftersom han inte spelat en enda match i NHL. Mannen vi talar om är naturligtvis Vladislav Tretiak, som var sitt CSKA Moskva troget under hela karriären. Målvakten fick sitt internationella genombrott 1970 då han storspelade i VM då det blev guld och från och med dem intensiva veckorna i Stockholm var Tretiak given i landslaget. Under de kommande åren skulle han vara med och vinna VM hela tio gånger, 1982 segrade man i Canada cup och vid tre tillfällen (1972,76,84) slutade de olympiska spelen med guld. Våren 1984 lades plocken på hyllan men tillslut skulle Tretiak ta steget över till NHL, mellan 1990-2004 var han nämligen målvaktstränare i Chicago Blackhaws.
Även på backsidan har det kryllat av riktigt duktiga spelare men de flesta verkar vara överens om att Vyacheslav Fetisov är den främsta. Fetisov var lagkamrat med Tretiak i CSKA Moskva och hade också stor del i Sovjetunionens framgångar under 70 & 80-talet, en av de främsta insatserna kom 1978 då det blev VM-guld och han utsågs till turneringens främsta back. 1982 tog han över rollen som lagkapten både i klubb- och landslaget och med honom i truppen blev det totalt hela sju VM-guld och dubbla OS-guld innan han 1989 tog steget över till NHL där backen skulle visa att ryska spelare även kunde prestera på nordamerikansk mark. Mellan 89-98 noterades Fetisov för fina 228 poäng på drygt 500 matcher och den största framgången kom under sina år i Detroit där han vann Stanley cup både 1997 och 1998.
Vi rundar av med spelaren som numera är förbundskapten – Igor Larionov. Forwarden, som kallades för “the professor”, räknades som en av sin tids smartaste spelare och rent meritmässigt finns det få som kan slå honom på fingrarna. Under alla sina år som nyckelspelare i landslaget, ofta i den så kallade “KLM-kedjan”, blev det totalt fyra VM-guld och även seger i OS både 1984 och 1988. Larionov var en mer eller mindre komplett spelare som briljerade på hemmaplan men som senare även skulle göra bra ifrån sig i NHL där det bland annat blev åtta säsonger i Detroit, med hela tre Stanley cup-segrar som resultat. Våren 2004 såg karriären ut att vara över men ungefär ett år senare gjorde forwarden en överraskande comeback i division1-laget Brunflo, där han gjorde två matcher i något som får ses som svensk hockeys främsta pr-jippo genom tiderna.
Rysk hockey har naturligtvis fostrat en hel rad andra storspelare, nedan kommer ytterligare tre exempel på detta:
Pavel Datsyuk (forward) – Skicklig center med liknande spelstil som Fetisov, som spelade mer än 900 matcher i NHL med Detroit vilket resulterade i två Stanley cup-segrar. Har även vunnit både VM och OS-guld och anses vara en av 2000-talets främsta spelare. Håller, trots sin ålder (42), hög internationell klass och skulle vara given i VM om han själv ville.
Sergei Fedorov (forward) – En av världens främsta spelare under 1990-talet som skördade stora framgångar under karriären. Blev den första ryska spelare att noteras för mer än 1000 poäng i NHL och vid hela tre tillfällen (97,98,02) vann han Stanley cup med Detroit. Har även tre VM-guld på meritlistan och 1994 utsågs han till NHL:s mest värdefulla spelare.
Pavel Bure (forward) – En underhållande lirare som tyvärr fick avsluta karriären tidigare än väntat. Gjorde 34 mål under sin debutsäsong i NHL (91/92), vilket bidrog till att forwarden fick utmärkelsen som årets rookie i ligan. Under resterande del av 90-talet rankades Bure som en av världens mest fruktade målgörare och vid hela tre tillfällen (94,00,01) tog han hem skytteligasegern. Bland meriterna finns även ett VM-guld från 1990 samt en riktigt fin insats i OS-1998 där han vann skytteligan och blev utsedd till turneringens bästa forward, mycket tack vare sina fem mål i semifinalen mot Finland, innan Tjeckien blev en för svår motståndare i finalen. Tvingades avsluta karriären 2005 efter att ha kämpat med svåra knäskador under flera år, den sista matchen spelades 2003.