Tre Kronor fick bekänna färg i dagens finnkamp. 

Efter två segrar på lika många matcher gick Tre Kronor in i dagens gruppfinal mot Finland med ett gott självförtroende men man skulle få en tuff start på matchen, redan efter några minuters spel kunde Eemeli Suomi sätta ledningspucken i powerplay och det var sedan en ställning som skulle stå sig perioden ut. Detta trots att Sverige skapat några fina chanser att få in en kvittering, men den finska defensiven var tät under inledningen av matchen.

I andra perioden fortsatte spelbilden att vara densamma, hemmalaget hade mycket tid i offensiv zon men i jakten på en kvittering kunde Pekka Jormakka sticka emellan och utöka den finska ledningen. Målet gjorde att Finland kom ett stort steg närmare en turneringsseger.

Storspel av Larmi säkrade segern

Några minuter in i tredje perioden väcktes det svenska hoppet till liv när Malte Strömwall avancerade in i offensiv zon och kunde hitta fram till Marcus Hardegård som på ett elegant vis kunde sätta reduceringspucken. Halvvägs in i perioden fick Tre Kronor chansen att spela med en man mer på isen och väl där skapade man flera vassa kvitteringslägen men den finska målvakten Emil Larmi stod för ett par imponerande räddningar och visade att han vill knipa en VM-biljett även i år.

Med knappt tre minuter kvar av matchen plockade Tre Kronor ut målvakten Marcus Högberg i jakt på en sen kvittering men det lyckades man inte med utan Finland vinner matchen och det gör att man även vinner årets upplaga av Beijer Hockey Games. Noterbart är att Finland lyckas vinna matchen trots att man bara mäktade med att skjuta tolv skott och i den tredje perioden sköt man bara två skott, i jämförelse med Sveriges sexton skott mot det finska målet.

MATCHFAKTA
Sverige – Finland: 1-2 (0-1,0-1,1-0)
0-1 Eemeli Suomi (Repo, Kemilainen)
0-2 Pekka Jormakka (Suomi, Kapanen)
1-2 Marcus Hardegård (Strömwall, Bengtsson)
Skott: 33-12 (8-5,9-5,16-2)
Utvisningsminuter: 4-6
Minut: 8250 (Löfbergs Arena, Karlstad)

I dagens tidigare match blev det seger för Tjeckien i mötet med Schweiz efter att man gjort en väldigt stark avslutning med tre mål under sista halvan av den tredje perioden. Segern gör att Tjeckien slutar trea i turneringen efter att man lyckats samla ihop tre poäng på lika många spelade matcher. För laget väntar nu mycket tid på hemmaplan, först under den avslutande turneringen i säsongens Euro Hockey Tour och sedan VM som spelas i Prag och Ostrava.

SÅ SLUTAR BEIJER HOCKEY GAMES 2024

  1. Finland – 9 poäng (+5)
  2. Sverige – 6 poäng (+5)
  3. Tjeckien – 3 poäng (-3)
  4. Schweiz – 0 poäng (-7)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.