Sverige fick en tung start på hemmaturneringen. 

VM i Finland närmar sig med stormsteg vilket gör veckans Beijer Hockey Games till det sista tillfället för spelare att imponera på förbundskaptenen Johan Garpenlöv, vilket förhoppningsvis ska leda till en VM-biljett. I gårdagens match mot Tjeckien var det dock gästerna som imponerade, åtminstone sett till effektiviteten. Tre Kronor vann skottstatistiken överlägset (32-14) och hade en stor del av spelet, men det var Tjeckien som tog ledningen halvvägs in i matchen och en bit in i tredje perioden kunde Jakub Vrana utöka till 2-0, assisterad av Matej Stransky, som även var inblandad i lagets första mål.

Succéspelare närmar sig VM?

Glädjeämnet för Sverige var Linus Karlsson, den unge forwarden som gjort succé i Skellefteå har även imponerat i Tre Kronor och i gårdagens match stod 22-åringen för lagets enda mål. En fortsatt fin form gör att smålänningen, som spelade i Hockeyallsvenskan så sent som förra säsongen, bör ha goda chanser att ta en plats i VM-truppen. Inte minst med tanke på att det fortsatt verkar vara svårt att övertyga spelare från NHL att förstärka landslaget, senast i raden att tacka nej är New Jerseys Andreas Johnson som stod för 35 poäng i grundserien.

En mardrömsmotståndare

Rent historiskt brukar Tjeckien passa Tre Kronor relativt bra men den senaste tiden har landet växt fram till något av en mardröm för Sverige. Lagens senaste möte vann tjeckerna med hela 9-3 och i gårdagens match var man återigen strået vassare. Trots att det blev förlust och att man inte tog vara på sina lägen var den svenska förbundskaptenen optimistisk efter när det var dags att summera matchen.

– Det är aldrig roligt att förlora, men jag tycker vi gör en bra match ändå. Vi har tillräckligt många bra målchanser för att vinna den här matchen, det som saknas är det lilla sista för att göra målen, sa Johan Garpenlöv till SVT efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Tjeckien – Sverige: 2-1 (1-0,0-0,1-1)
1-0, David Sklenicka (Stransky)
2-0, Jakub Vrana (Stransky, Krejci)
2-1, Linus Karlsson (Bengtsson, Pudas)
Skott: 14-32
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: 8434 (Avicii Arena)

I gårdagens andra match visade Schweiz att VM-formen närmar sig, trots bra motstånd blev det seger mot Finland efter att Christoph Bertschy gjort 3-1 en bit in i tredje perioden. Matchen slutade tillslut 3-2 vilket ger Schweizarna ett gott utgångsläge inför morgondagens möte mot Tre Kronor.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.