Hockeyallsvenskan anno 2022 kryllar av rutinerade profiler. 

Vanligtvis skriver vi på vmishockey.se inte så mycket om Hockeyallsvenskan men inför kvällens säsongspremiär finns det faktiskt anledning att göra det. Skillnaden mellan förra säsongen och den som ska inledas är att många lag i serien gjort värvningar av spelare med ett imponerande CV där flertalet har ett förflutet i Tre Kronor.

Den på pappret tyngsta värvningen har Djurgården gjort i form av Marcus Krüger som återvänder till svensk klubbhockey för första gången sedan 2011, men det finns fler meriterade spelare som ska spela allsvensk hockey till hösten.

Sex allsvenska profiler med förflutet i Tre Kronor

Linus Videll – Södertälje SK

Vi inleder med en stor profil som utan tvekan varit en av sommarens tyngsta värvningar. Den rutinerade forwarden spelade i KHL så sent som i våras och har totalt spelat närmare 450 matcher i den ligan, vilket naturligtvis är imponerande. Debuten i Tre Kronor skedde säsongen 2007/08 då det blev totalt tolv landskamper men sedan dess har det faktiskt bara blivit ytterligare två inhopp i den gula tröjan. Detta trots att 37-åringen imponerat både i Elitserien (nuvarande SHL) och den ryska högstaligan. Det blev därmed aldrig något mästerskap på seniornivå för Videll men säsongen 02/03 var han med i U18-VM och två säsonger senare spelade han även i Junior-VM, med bland andra Loui Eriksson och Carl Söderberg.

Richard Gynge – AIK

Den anrika klubben från Solna har värvat en del intressanta namn under sommaren men det är ingen tvekan om att annonseringen av Gynge smällt högst. 35-åringen är tillbaka i klubben han spelade upp till SHL 2010 för att sedan göra 70 poäng på drygt hundra matcher i. Sedan dess har det blivit flera fina säsonger i KHL men senast kommer forwarden från spel i Växjö där han så sent som förra vintern stod för 23 mål i grundserien. Precis som i fallet med Videll blev det aldrig något mästerskap för Gynge men mellan 2012-2017 spelade stockholmaren 27 landskamper vilket resulterade i sju mål. Något som får ses som ett fullt godkänt facit.

Daniel Brodin – Djurgårdens IF

AIK är väldigt nöjda med sin värvning av Gynge men det är ärkerivalen Djurgården som värvat tyngst sedan förra säsongen. Krüger har – helt naturligt – fått mest uppmärksamhet men man får inte glömma att även Daniel Brodin väljer att återvända till huvudstaden. 32-åringen har spenderat de tre senaste säsongerna nere i Schweiz och stod bland annat för 24 poäng  i vintras. Efter att ha spelat Junior-VM 09/10 skulle Brodin sakta men säkert etablera sig i Tre Kronor, sedan dess har det blivit spel i landslaget totalt sju säsonger men det var först i vintras som han äntligen fick chansen att vara med i ett mästerskap. Som plåster på såren blev det ett olympiskt spel. Totalt har det blivit 45 landskamper för stockholmaren.

Daniel Rahimi – IF Björklöven

Precis som vanligt räknas Björklöven som en av de största förhandsfavoriterna i Hockeyallsvenskan och Rahimi är en av spelarna man kommer förlita sig mest på i jakten på en SHL-biljett. Den rutinerade backen går in på sin tredje säsong i klubben men är främst känd för sin tid på en högre nivå, mellan 2009-2020 blev det drygt 500 matcher i SHL men han lyckades även hinna med en säsong nere i Schweiz. Rahimi kan inte direkt kallas en powerplayback som öser in poäng, men har defensiva kvalitéer som gjort honom aktuell för landslaget och säsongen 12/13 fick han chansen att debutera i Tre Kronor. Under de kommande åren blev det många samlingar och diverse turneringar, med dubbla VM (14,15) som höjdpunkter – där bronset 2014 blev kronan på verket.

Johan Gustafsson – Västerås IK

Inför förra säsongen stod laget från gurkstaden för flera tunga värvningar där rekryteringen av Gustafsson smällde högst. Den meriterade målvakten kom senast från spel i SHL med Rögle men hade tidigare testat lyckan i både Tyskland och Nordamerika. Den största framgången som klubblagsspelare kom dock i Frölunda, där han vann dubbla SM-guld och Champions Hockey League vid hela tre tillfällen (15/16,16/17,18/19). Trots framgångarna på västkusten hade faktiskt Gustafsson sina främsta meriter i landslaget redan några år tidigare, debuten skedde säsongen 10/11 och våren 2013 var han en del av det lag som lyckades vinna VM-guld på hemmaplan.

Marcus Krüger – Djurgårdens IF

Det är klart att vi även ska ta en extra titt på Hockeyallsvenskans största stjärna. Det var en enorm besvikelse för Djurgården att åka ur SHL men som tur var valde Marcus Krüger att ändå återvända till klubben, något han aviserat innan uttåget. En degradering gjorde dock klubbledningen oroliga för en stund men den rutinerade forwarden stod fast vid sitt ord. Tillbaka i huvudstaden är 32-åringen utan tvekan seriens mest meriterade spelare och en viktig pusselbit i det lagbygge som järnkaminerna hoppas ska ta klubben tillbaka till eliten igen. Krüger var en stjärna redan som junior och fick göra sin VM-debut våren 2011, sedan blev det ett nytt mästerskap redan året efter. Vintern 2014 tog stockholmaren plats i OS-truppen där han spelade sex matcher när Tre Kronor tog sig hela vägen till final, där Kanada blev en för svår motståndare. Sensommaren 2016 blev det en besvikelse i World Cup men kom revanschen – ett efterlängtat guld i VM. Sedan dess har det blivit ytterligare ett VM och så sent som i vintras var Krüger assisterande lagkapten i OS-truppen. Lägg därtill dubbla Stanley-cup titlar med Chicago så är det inget snack om att Krüger är en meriterad spelare som kan bli en attraktion i Hockeyallsvenskan den här säsongen.

Så spelas premiäromgången i Hockeyallsvenskan 2022/23

Fredag 23:e september
Djurgården – Västerås (18:00)
Björklöven – BIK Karlskoga (19:00)
Östersund – Södertälje (19:00)
Mora – Vita Hästen (19:00)
Västervik – Tingsryd (19:00)
Kristianstad – Almtuna (19:00)
Modo – AIK (20:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här