Medan andra länder gör sig redo för slutspelet slickar Tre Kronor såren. Idag blickar vi tillbaka på fem svenska misslyckanden. 

Straffdramat i Lillehammer, OS-guldet i Turin och VM-guldet på hemmaplan 2013. Framgångarna har varit många men ibland går det inte så bra som man hoppas, inte ens när det är upplagt för en riktig fest. Idag blickar vi tillbaka på totalt fem mästerskap där det inte gått så bra som förväntat för Tre Kronor.

OS 1998
Fyra år efter guldet i Lillehammer var det tänkt att Sverige skulle åka till OS i Nagano och försvara titeln. Laget som flög till Japan hade det mesta för att lyckas, guldhjältar som Tommy Salo och Peter Forsberg fanns med i truppen – dessutom hade truppen förstärkts med spelare som Mats Sundin och Nicklas Lidström. Mästerskapets stora snackis för svensk del var när det efter gruppspelet avslöjades att backklippan Ulf Samuelsson hade dubbla medborgarskap, New York Rangers spelaren skickades hem och uppladdningen inför kvarten mot Finland blev därmed långt ifrån optimal. Väl där blev det förlust med 2-1 och chansen att försvara guldet försvann.

OS 2002
Misslyckandet i Nagano fick Tre Kronor att tidigt blicka fram mot det kommande spelen, som skulle äga rum i Salt lake city. Även den gången lyckades man bygga ihop ett väldigt starkt lag, det var egentligen bara Peter Forsberg som saknades. Trots spelgeniets frånvaro imponerade Tre Kronor direkt, redan i första gruppspelsmatchen besegrades Kanada med 5-2 och sedan blev det även segrar mot Tjeckien och Tyskland. Förstaplatsen i gruppen var därmed ett faktum och i kvartsfinal fick man tur i lottningen, där skulle Vitryssland (numera Belarus) stå för motståndet. Ni minns nog hur det gick.

World cup 2004
Två år efter misslyckandet i OS och ett år efter dubbla finalförluster i VM fick Sverige chansen till revansch när World cup skulle spelas, devis i Stockholm. Även den här gången spelade laget bra i gruppspelet där det bland annat blev seger med 4-3 mot Tjeckien. Just Tjeckien stod sedan för motståndet i kvartsfinalen och det var upplagt för fest i Globen, men istället för en enkel resa vidare till semifinal blev det förlust med hela 1-6 och efter turneringen fick förbundskaptenen Hardy Nilsson sparken.

OS 2010
De olympiska spelen i Turin blev en succé på många plan och det var inte minst tack vare Tre Kronor som vann guld efter att ha besegrat rivalen Finland i en dramatisk final. Efter framgången var det tänkt att man skulle lyckas med det som inte gick vägen 1998 – att försvara ett guld. Den här gången stod hockeytokiga Vancouver som värd för mästerskapet och Sverige åkte dit med en mängd rutinerade spelare där bland annat Nicklas Lidström och Peter Forsberg var redo för en sista show. Riktigt så blev det inte. Under gruppspelet blev insatserna visserligen bättre och efter att ha besegrat Finland fanns känslan att det skulle kunna bli riktigt bra, men sedan väntade en minst sagt tung kvartsfinal mot Slovakien där det blev förlust med 3-4.

OS 2018
Insatsen i Vancouver fick se som ett litet misslyckande men fyra år senare gick det betydligt bättre, då gick Tre Kronor hela vägen till final där Kanada blev en för hård nöt att knäcka. Ytterligare fyra år senare fick landslagen inte använda sig av NHL-spelare och det var något som skulle kunna gynna det svenska laget. I gruppspelet fungerade det mesta, det blev tre segrar och en förstaplats vilket höjde förväntningarna inför fortsättningen av turneringen. Väl i kvartsfinal stod Tyskland för motståndet och där blev det förlust med 3-4 efter att Sverige gjort sin sämsta insats under de olympiska spelen.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här