Det bjöds på en händelserik avslutning på gruppspelet för Juniorkronorna.

Sverige klev in i den avslutande gruppspelsmatchen med vetskapen att förstaplatsen redan var säkrad och det kanske var just det som gjorde att man inte riktigt var på tå från start, istället tog Finland kommando om matchen och lite drygt halvvägs in i den första perioden kunde man ta ledningen genom Tommi Männistö. I slutskedet av perioden skulle Finland även utöka när Lenni Hämeenaho hittade rätt och resultatet 0-2 var faktiskt i underkant.

Som natt och dag

Efter en inledning som hade mer att önska klev Sverige ut som ett helt annat lag i den andra perioden och under stora delar av densamma var det spel mot ett mål. Redan efter knappt fyra minuters spel kunde Isac Born reducera och ett par minuter senare kvitterade Jonathan Lekkerimäki i powerplay. Finland skulle sedan ta tillbaka ledningen men glädjen var kortvarig och innan perioden var över skulle Juniorkronorna först kvittera och sedan ta ledningen med 4-3 genom Filip Bystedt som hittade rätt i powerplay.

I tredje perioden handlade mycket om Finlands jakt på en kvittering och man spelade på ett mer desperat sätt jämfört med under andra perioden. Sverige fick stundtals spendera mycket tid i egen zon och länge såg det stabilt ut men med knappt två minuter kvar av perioden kunde Finland tillslut få in en kvitteringspuck genom Jani Nyman som klev fram när det behövdes som mest.

Målet tvingade fram en förlängning som skulle visa sig bli resultatlös och matchen fick istället avgöras med hjälp av en straffläggning där Jani Nyman blev stor matchvinnare med sitt mål samtidigt som målvakten Noa Vali stod för fyra räddningar. Finland får därmed med sig bonuspoängen från matchen samtidigt som Sverige nu får sikta in sig på den kommande kvartsfinalen som väntar på andra sidan nyår.

Sverige – Finland: 4-5 (0-2,4-1,0-1,0-0,0-1)
0-1 Tommi Männistö (Halttunen, Keskinen)
0-2 Lenni Hämeenaho (Naukkarinen)
1-2 Isac Born (Östlund, Willander)
2-2 Jonathan Lekkerimäki (Östlund, Sandin-Pellikka)
2-3 Kasper Halttunen (Keskinen, Kulonummi)
3-3 Theo Lindstein (Edstrom, Stenberg)
4-3 Filip Bystedt (Hävelid, Unger Sörum)