I eftermiddag avgörs det vilket lag som får lämna Göteborg med en bronsmedalj. 

Efter gårdagens spännande semifinaler står det klart att Sverige möter USA i finalen men första ska det avgöras vilket lag som tar hem bronset i årets Junior-VM. Tjeckien och Finland kliver in i matchen med färska förluster i bagaget och i Finlands fall var det väldigt nära att man tog sig hela vägen till final, när halva matchen mot USA var spelad ledde man fortfarande med 2-0 men sedan vände amerikanerna och när Cutter Gauthier gjorde det avgörande 2-3 målet skedde det i ett powerplay – efter en högst tveksam finsk utvisning.

– Det var ganska svagt av domaren. I en sådan här match ska man inte ge sådana där utvisningar. Men det som är hänt är hänt, det kan vi inte påverka längre, sa Emil Hemming till Yle efter slutsignalen.

Trots den tunga förlusten kan Finland gå in i bronsmatchen med ett gott självförtroende och en formkurva som ändå är relativt bra, efter en tveksam inledning på gruppspelet har spelet blivit allt bättre och i kvartsfinalen mot Slovakien visade man prov på fin moral.

Tjeckien är i dagens bronsmatch efter förlusten i semifinalen mot Sverige där man spelade bra under stora delar av matchen men där en svagare tredje period fällde avgörandet. Flera av lagets på förhand nyckelspelare väntar fortfarande på det där riktiga lyftet samtidigt som andra spelare tagit för sig betydligt mer – inte minst Matyas Melovsky som är i delad ledning i den interna poängligan. Fixstjärnan Jiri Kulich är lagets skyttekung såhär långt men trots sina fyra mål och lika många framspelningar finns det en del experter som inte riktigt är nöjda med 19-åringens insats. Blir det här matchen då han kliver fram och visar sin klass?

Bronsmatchen börjar 15:00 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.