Ikväll kliver Sverige in i Junior-VM:s slutspel. 

Tiden har varit knapp sedan nyårsnattens tunga förlust mot Kanada men ikväll är det dags för Juniorkronorna att kliva in i nästa del av mästerskapet, den där vinst är allt som betyder något. Tredjeplatsen i gruppspelet innebar att Sverige får ta sig an rivalen Finland i kvartsfinalen och den innebar även att man fått förflytta sig från Halifax till Moncton.

– Nöjd är jag inte. Tuffast tänkbara start såklart. Det är inte det man vill ha när man kommer in i en sådan här arena mot ett sådant här motstånd. Det är en rejäl uppförsbacke, sa förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT sport efter slutsignalen mot Kanada.

Läget i Sverige

Efter förlusten mot Kanada kunde man ta på besvikelsen men sedan slutsignalen har det blivit mer positiva tongångar, man har försökt ta lärdom av händelsen och blickat framåt. Det positiva från matchen var att Carl Lindbom stundtals spelade väldigt bra i målet samt att både Fabian Lysell och Leo Carlsson kunde vara med i spel igen. Dessutom visade Ludvig Jansson på nytt att han är ett av lagets största utropstecken, backen från Södertälje stod för ett mål och toppar faktiskt den interna poängligan inför kvällens match.

Samtidigt som spelare som Jansson imponerat finns det andra som inte riktigt kommit upp på den nivå man förväntat sig, det gäller inte minst nyss nämnda Fabian Lysell som fortfarande väntar på att få göra sin första poäng i turneringen. Supertalangen Leo Carlsson har inte heller kommit till sin rätt och ingen av de omtalade spelarna från Djurgården har lyckats ta motståndarna med storm. Åtminstone inte hittills. Det har däremot Fabian Wagner och Filip Bystedt gjort, Linköpingsduon har gjort två mål vardera och tillsammans har det blivit imponerande nio poäng.

Motståndarkollen

Precis som för svensk del hade Finland inga större bekymmer att ta sig vidare till slutspelet men insatserna i gruppspelet var långt ifrån perfekta. I premiären fick man nöja sig med en poäng mot Schweiz, sedan besegrades Slovakien och Lettland innan USA blev en för tuff motståndare i gruppavslutningen. Den matchen slutade 2-6 efter att Finland hållit jämna steg under första tredjedelen men sedan var amerikanerna bättre på det mesta.

I gruppspelet hade de finska spelarna bra spridning på poängproduktionen, det saknades en given härförare i offensiven men flertalet spelare producerade ändå helt okej och främst i kategorin var Sami Päivärinta som noterades för fyra poäng. På förhand snackades det mycket om Joakim Kemell och Nashvilles första val i sommarens draft har stundtals blixtrat till men förväntningarna är höga på 18-åringen som stod för två mål på fyra matcher i gruppspelet.

För svensk del har det inte varit någon hemlighet vilken målvakt som rankats högst men i det finska lägret ser det annorlunda ut, där har Jani Lampinen och Aku Koskenvuo spelat två matcher vardera och rent formmässigt känns Lampinen som trolig etta i kvällens match.

Historiken

Precis som matcherna mellan USA och Kanada är präglade av rivalitet och en historik ligger mer än bara poäng i potten när Sverige tar sig an Finland, det spelar ingen roll om det är i en vänskapsmatch eller där medaljer står på spel. Det här är inte en match man vill förlora. Speciellt inte nu när det är vinna eller försvinna som gäller.

Genom åren har Finland och Sverige utkämpat flera klassiska kamper mot varandra, både på seniornivå och hos de yngre landslagen. En riktig höjdare är naturligtvis den magiska vändningen vid VM 2003 där Tre Kronor såg uträknat ut men sedan lyckades hämta ikapp ett stort underläge och ta sig vidare till final.

En modern klassiker på juniornivå skedde 2014, då Junior-VM spelades i Malmö. Sverige stod därmed som värd för mästerskapet och hade ett intressant lag på pappret med spelare som Filip Forsberg, André Burakovsky och Elias Lindholm i truppen. Juniorkronorna imponerade i gruppspelet där man vann samtliga matcher, bland annat den mot Finland. I kvartsfinalen krossade man Slovakien (6-0) och i semin fick Ryssland se sig besegrat vilket gjorde att man skulle få möta Finland i finalen. Detta efter att grannen i öst slagit ut Kanada med hela 5-1 i semifinalen.

Precis som Sverige hade Finland ett på pappret starkt lag, anförda av backen Esa Lindell (numera i Dallas) samt Saku Mäenalanen som var en av turneringens bästa målgörare. Finalen blev en händelserik höjdare där Finland tog ledningen redan efter 23 sekunder spel innan Lucas Wallmark kunde kvittera. Lagen följdes sedan åt vilket tvingade fram en förlängning där Rasmus Ristolainen kunde skjuta hem guldet till Finland. Man lyckades därmed ta sitt första guld sedan 1998, då Olli Jokinen var den stora stjärnan.

Lagets senaste möte i en viktig match var så sent som i augusti då man möttes i semifinalen av det senarelagda mästerskapet. Den gången blev det en tät och målsnål tillställning som Finland tillslut vann med 1-0, vilket kan ge Sverige lite extra tändvätska inför kvällens möte.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Finland startar 17:00 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här