Tävlingssäsongen är igång och sakta men säkert börjar det bli dags för de första landslagstrupperna att tas ut. 

Vi är fortfarande inne i ett tidigt skede av säsongen där lagen i SHL fortfarande inte spelat ett dussin matcher, men det finns redan goda skäl att jaga en fin form. Redan i början av november är det dags för förbundskaptenen Sam Hallam att ta ut säsongens första trupp då det vankas landskamp mot Tjeckien i Växjö. Därmed gäller det att få en bra start på säsongen för att kunna imponera tillräckligt mycket inför uttagningen. Nedan tar vi en titt på hur det har gått för några av de svenska landslagsspelarna, dels i Sverige men även andra delar av Europa.

SHL

Här hemma i Sverige finns det några lag som imponerat under inledningen av säsongen och det finns naturligtvis även spelare som klivit fram lite extra. En av dessa är den rutinerade forwarden André Petersson som var med i vårens VM-trupp och som nu sätter sig i en fin sits inför säsongens första landslagssamling. 33-åringen ligger delad tvåa i poängligan och med sina sex mål toppar han redan skytteligan, vilket lovar gott inför fortsättningen av säsongen.

Petersson är relativt van när det kommer till spel med Tre Kronor men matchen mot Tjeckien skulle mycket väl kunna bli den allra första för en annan spelare som inlett säsongen starkt. Så sent som våren 2021 spelade Viktor Lodin i HockeyAllsvenskan med Timrå men sedan dess har det hunnit bli både avancemang till SHL samt en NHL-debut med Ottawa Senators. Inför säsongen återvände forwarden hem till Sverige där spel i Oskarshamn väntade och trots laget tunga inledning har 24-åringen övertygat, något hans tio poäng på lika många matcher är ett bevis på.

Tre andra spelare som också inlett säsongen lovande: Carl Lindbom (Färjestad, målvakt), Henrik Tömmernes (Frölunda, back) och Marcus Sylvegård (Växjö, forward) 

NL (Schweiz)

Nere i Schweiz har man hunnit komma lite längre in på grundserien vilket kan göra det en smula enklare för förbundskaptenen att se vilka spelare som hittat en bra form. Precis som de senaste åren kryllar det av potentiella landslagsspelare i ligan och det finns ett par som känns mer eller mindre givna i Tre Kronor även under höstens olika matcher. En av dessa är utan tvekan Marcus Sörensen, den rutinerade forwarden var med i VM senast och har redan hunnit segla upp i toppen av poängligan – mycket tack vare sina tio mål. Något som är väldigt imponerande med tanke på att det blev femton mål på hela grundserien förra säsongen.

Att ta ut Sörensen vore inget anmärkningsvärt men det finns ett par spelare i ligan som det osar hett kring. På pappret borde Adam Reideborn ligga bra till inför säsongens första samling, han har inlett säsongen lovande i Bern och är en spelare som tidigare gjort bra ifrån sig i Tre Kronor. Inte minst under VM 2021 där han var en av få som kom upp i nivå. Det finns bara ett litet problem – han har spelat i KHL. Det är i sig inget problem, många svenskar har gjort det, men han valde att stanna kvar i ligan även efter den ryska invasionen i Ukraina vilket drog igång en het debatt. Förra säsongen fick han inte vara med i Tre Kronor och det har höjts en del röster om att 31-åringen inte borde få vara med nu heller, trots att han lämnat ligan för spel i Schweiz.

– Det finns ingen livstidsavstängning utan skulle den spelaren bli aktuell för landslaget framöver behöver vi prata med den spelaren först, vad deras bakgrund och värderingar är. Skulle Adam bli aktuell, då får Sam ha ett samtal med honom först. Det är för bådas skull. Det är viktigt för oss att förstå varför han tagit de beslut han tagit. Sedan kan det vara viktigt för honom personligen att berätta bakgrunden. Det är viktigt att separera sak och person, och inte bli för känslosamma. Till syvende och sist är det Sams beslut över vilka som ska bli uttagna, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till Expressen.

Tre andra spelare som också inlett säsongen lovande: Jesper Frödén (Zürich, forward), Andreas Borgman (Fribourg, back) och Jakob Lilja (Ambrí-Piotta) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här